GFT (groente-, fruit- en tuinafval)

Over gft
Jaarlijks verbruiken we zo’n 83 kilo groente-, fruit en tuinafval (gft) per persoon. En het is goed om dat gescheiden in te zamelen. Want van dit afval kan compost of biogas worden gemaakt. 10 kilo gft wordt al snel 3-4 kilo compost.  Maar je kan het natuurlijk ook zelf doen. Bijvoorbeeld door van koffiedik oesterzwammen te kweken, of met een eigen compostcontainer in de tuin.  SUEZ zamelt voor gemeenten het gft-afval bij inwoners in. Kijk op de website van je gemeente hoe en wanneer dit afval bij jou wordt opgehaald.
Wat mag bij het gft-afval?
Voor het weggooien wordt meestal een groene container ofwel gft-afvalbak gebruikt. Bij het gft-afval gooi je groenteresten, fruitschillen en snoeiafval weg. Veel theezakjes mogen er niet in, omdat er plastic, aluminium of lijm in is verwerkt. Dat geldt ook voor koffiepads. En dat is niet goed voor de compost.
Hieronder vind je een link naar het overzicht wat wel en niet bij gft mag.

Tips voor het scheiden van gft-afval

We geven je graag wat handige tips om je gft-afval te scheiden:

Wat gebeurt er met mijn gft-afval?

Bij SUEZ onderscheiden we zes soorten organisch afval, die we volledig scheiden. Maar wat gebeurt er met jouw gft-afval als het wordt ingezameld? Samen met externe partners verwerken we dit afval door vergisting en compostering tot mest, biodiesel, bas (groen gas) en compost. Dit compost gebruiken boeren, tuinbouwers en gemeenten om bijvoorbeeld de bodem te verbeteren. Dat recycleproces werkt zo.

Nadat we jouw gft-afval inzamelen, brengen we het naar een overslagplaats of direct naar de verwerker. De verwerker verkleint en sorteert het gft-afval, door vervuiling als plastic, glas en metalen eruit te verwijderen met magneten, windshifters en een zeef. Vervolgens slaan we het gesorteerde gft-afval op in een vergistingsinstallatie. Hierin zitten bacteriën die het gft-afval omzetten naar biogas voor bijvoorbeeld elektriciteit en groen gas. De overgebleven massa gft zetten we in als compost voor akkerbouwers.

Bekijk de recycling van gft:

suez recycleproces gft
Het afval van...

40% van ons gft-afval belandt tussen het restafval. En dat is zonde! Lennart Timmerman vertelt waarom.

Het afval van... aflevering 3 GFT | SUEZ Nederland

Credit: SUEZ Nederland

Meer weten over gft

In cijfers

In Nederland produceren we jaarlijks zo’n  490 kilo afval per persoon. Daarvan is 17,6 % gft afval. Van het gft wordt ruim 60 procent gescheiden. Ongeveer twee derde van het gft-afval wordt meteen tot compost verwerkt, bijna een derde wordt eerst vergist. Vooral bij het gft-afval verschillen de cijfers bij stad en land. In de stad zijn er meer flats en hebben minder mensen een tuin. En wordt er minder tuin afval opgehaald.

490

kilo

afval per persoon

17,6

procent

daarvan is gft-afval

60

procent

wordt gescheiden

De geschiedenis van gft

Tot ver in de 20e eeuw was de schillenboer onderdeel van het straatbeeld in grote delen van Nederland. De schillenboer haalde vaak vroeg in de ochtend naast schillen, ook ander groente en fruitafval op. Het doel was om voedselverspilling tegen te gaan. De schillenboer gebruikte dit zelf of verkocht dit als veevoer door aan andere boeren. Maar eind van de 20e eeuw werd het verboden om dit als veevoer te gebruiken. En langzamerhand verdween de schillenboer uit het straatbeeld.

Na 1955 kwam er steeds meer aandacht voor afvalscheiding. En werd het gft-afval apart van ‘gewoon’ afval ingezameld. Inmiddels hebben we diverse gescheiden afvalstromen.