GFT (groente-, fruit- en tuinafval)
Hieronder vind je een link naar het overzicht wat wel en niet bij gft mag.
We geven je graag wat handige tips om je gft-afval te scheiden:
Wil je niet dat het in huis gaat stinken, gebruik dan een kleine afsluitbare prullenbak in de keuken waarin je etensresten en schillen kunt verzamelen. Deze kun je elke dag in de gft-container leeg gooien.
Tuin- en snoeiafval dat met een snoeischaar doorgeknipt kan worden, mag in de gft-bak. Anders is het grof tuinafval. Kerstbomen mogen in de gft-bak als je ze klein maakt. Grof tuinafval breng je naar de milieustraat bij jou in de buurt.
Je kunt ook speciale gft-zakken gebruiken met het Kiemplantlogo of OK-compostlogo. Zo voorkom je dat gft-afval aan de bodem blijft plakken en hou je de container schoner.
Gebruik bij het schoonmaken van je container weinig soda of groene zeep. Gebruik geen chemische middelen als bleekmiddel, die verstoren het composteerproces.
Bij SUEZ onderscheiden we zes soorten organisch afval, die we volledig scheiden. Maar wat gebeurt er met jouw gft-afval als het wordt ingezameld? Samen met externe partners verwerken we dit afval door vergisting en compostering tot mest, biodiesel, bas (groen gas) en compost. Dit compost gebruiken boeren, tuinbouwers en gemeenten om bijvoorbeeld de bodem te verbeteren. Dat recycleproces werkt zo.
Nadat we jouw gft-afval inzamelen, brengen we het naar een overslagplaats of direct naar de verwerker. De verwerker verkleint en sorteert het gft-afval, door vervuiling als plastic, glas en metalen eruit te verwijderen met magneten, windshifters en een zeef. Vervolgens slaan we het gesorteerde gft-afval op in een vergistingsinstallatie. Hierin zitten bacteriën die het gft-afval omzetten naar biogas voor bijvoorbeeld elektriciteit en groen gas. De overgebleven massa gft zetten we in als compost voor akkerbouwers.
Bekijk de recycling van gft:

- 962
40% van ons gft-afval belandt tussen het restafval. En dat is zonde! Lennart Timmerman vertelt waarom.
Het afval van... aflevering 3 GFT | SUEZ Nederland
Credit: SUEZ Nederland
In cijfers
In Nederland produceren we jaarlijks zo’n 490 kilo afval per persoon. Daarvan is 17,6 % gft afval. Van het gft wordt ruim 60 procent gescheiden. Ongeveer twee derde van het gft-afval wordt meteen tot compost verwerkt, bijna een derde wordt eerst vergist. Vooral bij het gft-afval verschillen de cijfers bij stad en land. In de stad zijn er meer flats en hebben minder mensen een tuin. En wordt er minder tuin afval opgehaald.
490
kilo
afval per persoon
17,6
procent
daarvan is gft-afval
60
procent
wordt gescheiden
De geschiedenis van gft
Na 1955 kwam er steeds meer aandacht voor afvalscheiding. En werd het gft-afval apart van ‘gewoon’ afval ingezameld. Inmiddels hebben we diverse gescheiden afvalstromen.