Skip to main content

Groente-, fruit- en tuinafval (gft)

Over gft
Jaarlijks wordt zo'n 144 kilo groente-, fruit en tuinafval (gft) per persoon opgehaald. En het is goed om dat gescheiden in te zamelen. Want van dit afval kan compost of biogas worden gemaakt. 10 kilo gft wordt al snel 3-4 kilo compost.  Maar je kan het natuurlijk ook zelf doen. Bijvoorbeeld door van koffiedik oesterzwammen te kweken, of met een eigen compostcontainer in de tuin.  SUEZ zamelt voor gemeenten het gft-afval bij inwoners in. Kijk op de website van je gemeente hoe en wanneer dit afval bij jou wordt opgehaald.
Wat mag bij gft?
Voor het weggooien wordt meestal een groene container ofwel gft-afvalbak gebruikt. Bij het gft-afval gooi je groenteresten, fruitschillen en snoeiafval weg. Veel theezakjes mogen er niet in, omdat er plastic, aluminium of lijm in is verwerkt. Dat geldt ook voor koffiepads. En dat is niet goed voor de compost.
Hieronder vind je een link naar het overzicht wat wel en niet bij gft mag.

Tips voor het scheiden van gft-afval

We geven je graag wat handige tips om je gft-afval te scheiden:

Wat we maken van gft

Binnen SUEZ onderscheiden we zes soorten organisch afval, die we volledig scheiden. Samen met externe partners verwerken we dit afval door vergisting en compostering tot compost, mest, biodiesel en bas (groen gas). Boeren, tuinbouwers en gemeenten gebruiken bijvoorbeeld compost om de bodem te verbeteren.

Hieronder zie je het recycleproces van gft:suez recycleproces gft
Het afval van...

40% van ons gft-afval belandt tussen het restafval. En dat is zonde! Lennart Timmerman vertelt waarom.

Video player thumbnail

Het afval van... aflevering 3 GFT | SUEZ Nederland

Credit: SUEZ Nederland

Meer weten over gft?

In cijfers

Jaarlijks wordt zo'n 144 kilo gft per persoon opgehaald. Daarvan wordt 60% (86 kilo) gescheiden ingeleverd. En 2/3 van het gescheiden gft-afval wordt tot compost verwerkt.

140

kilo

gft-afval per persoon

60

procent

wordt gescheiden ingeleverd

2/3

deel

wordt tot compost verwerkt

De geschiedenis van gft

Tot ver in de 20e eeuw was de schillenboer onderdeel van het straatbeeld in grote delen van Nederland. De schillenboer haalde vaak vroeg in de ochtend naast schillen, ook ander groente en fruitafval op. Het doel was om voedselverspilling tegen te gaan. De schillenboer gebruikte dit zelf of verkocht dit als veevoer door aan andere boeren. Maar eind van de 20e eeuw werd het verboden om dit als veevoer te gebruiken. En langzamerhand verdween de schillenboer uit het straatbeeld.

Na 1955 kwam er steeds meer aandacht voor afvalscheiding. En werd het gft-afval apart van ‘gewoon’ afval ingezameld. Inmiddels hebben we diverse gescheiden afvalstromen.
Waar bent u naar op zoek?
TOP