Glas

Over glas

Per persoon gooien we gemiddeld meer dan 20 kilo glas afval per jaar weg. En dan rekenen we het glas met statiegeld niet mee. Dat is natuurlijk best veel! Gelukkig is glas één van de afvalstromen die zeer geschikt is voor recycling. Eén kilo glas in de glasbak levert namelijk één kilo aan nieuw glas op. En dat kan eindeloos, want glas verliest nooit kwaliteit. Door glas te recyclen sparen we dus grondstoffen als zand, kalk en soda en dat zorgt voor een lagere CO2 uitstoot. Maar ook besparen we tot wel 25% aan energie, want glasscherven smelten veel sneller dan nieuw glas.

Om glas te kunnen recyclen, moet het thuis wel in de glasbak gegooid worden. SUEZ zorgt na de scheiding in de glasbak, voor de inzameling, sortering en verwerking. Zo worden jouw glazen flessen, weer opnieuw glazen flessen!
Wat mag bij glas afval?
Wat mag nu wel of niet bij glas? We hebben het voor je op een rijtje gezet:
Tips voor het scheiden van glas afval
Om je te helpen geven we een aantal tips voor het scheiden van glas afval:
Wat gebeurt er met mijn glas?

Van de circa 20 kilo aan verpakkingsglas die iedere Nederlander jaarlijks gebruikt, komt zo’n 85% in de glasbak terecht. Dat is zo’n 336 miljoen kilo glas, waarvan we nieuw glas maken. Zo kan een wijnfles gewoon weer een wijnfles worden. En het potje babyvoeding weer een nieuw potje. Maar hoe gaat dat in zijn werk?

Nadat we jouw glasafval inzamelen, brengen we het naar een overslagstation. Vervolgens gaat het glasafval naar een sorteerstation en wordt het gebroken in kleine stukjes. Hier halen optische scheiders en magneten alle vervuiling eruit, zoals plastic, porselein en metaal. Ook sorteert de installatie op kleur. Vervolgens worden de schone glasscherven gecontroleerd en gaan ze op transport naar de glassmelter, waar we het glas omsmelten. Hiervan maken we nieuwe glazen producten, zoals flessen en potten.

Door op deze manier glas te maken, besparen we veel energie en grondstoffen, die nodig zijn voor het maken van nieuw glas. En het mooie is dat glas eindeloos kan worden gerecycled. Van iedere kilo oud glas kunnen we letterlijk een kilo nieuw glas maken. Keer op keer. Toch belandt nog steeds 15% van het verpakkingsglas bij het restafval. En dat is jammer, want dit glas komt in de verbrandingsinstallatie terecht en wordt dus niet gerecycled.


Bekijk de kringloop van verpakkingsglas:

suez kringloop verpakkingsglas
Meer weten over glas?

In cijfers

In 2014 is in Nederland 526 miljoen kilo verpakkingsglas op de markt gebracht. Hiervan was 83% verpakkingsafval bij mensen thuis, zónder statiegeld. 335 miljoen kg werd daarvan gerecycled en hergebruikt, dit is 78%. Tegenwoordig komt al meer dan 85% van het glas uit huishoudens in de glasbak terecht. Het gaat dus steeds beter!
Helaas komt 15% komt nog altijd in het restafval terecht. Aangezien glas niet smelt in de verbrandingsovens, komt deze in de bodemassen terecht. Over de nuttige toepassingen van bodemassen lees je in het artikel hieronder:

526

miljoen kilo

verpakkingsglas op de markt in 2014

78

procent

hiervan werd gerecycled en hergebruikt

85

procent

komt tegenwoordig in de glasbak terecht

De geschiedenis van glas

De glasbak is meer dan een vertrouwd beeld in de Nederlandse gemeenten. En dat is niet voor niks: de geschiedenis gaat meer dan 40 jaar terug!

Het begint allemaal in 1971, met het initiatief van de dames Riemens en Kuijper van de Milieubeweging Zeist en Omgeving. Zij onderzochten of de glazen verpakkingen herbruikbaar zijn. Hun belangrijkste motivatie was dat het zonde was om een goede grondstof weg te gooien. Zo zamelden zij ook de net afgeschafte centen in.
Ze weten afspraken te maken met een glasverwerker (Maltha) en een transporteur (Dorrestein). De eerste container wordt geplaatst en de glasinzameling loopt meteen storm. Al gauw worden in de omgeving, en later ook in Rotterdam door inwoners container geplaatst. Al snel neemt Glasverwerker Maltha het initiatief over en maakt afspraken Nederlandse gemeenten om nog meer containers te gaan plaatsen.  In 1978 wordt symbolisch de ‘eerste’ glasbak in Den Bosch geplaatst.

De groei van de glasinzameling gaat gestaag door. In 1995 spreken overheid en bedrijfsleven af dat in 2000 maar liefst 90% van het op de markt gebrachte glas gerecycled moet worden. Destijds leek dat een goed streven, maar het tegendeel bleek waar.
Met ongeveer 25.000 glasbakken in Nederland, recyclen we momenteel niet meer dan 86%. Wat natuurlijk wel heel dicht in de buurt komt.


Nog meer weten?

Processus Owens Illinois

Credit: Stanislas Doin