Skip to main content

Hout

Over hout
Hout is een grondstof die we overal tegenkomen. Wat ooit een naaldboom of loofboom was, gebruiken we nu in ons dagelijks leven als houten tuinstoelen of houtconstructies voor huizen, maar denk ook aan je voordeur of de pollepel waarmee je ’s avonds je eten kookt. Hout is overal.

SUEZ verwerkt op jaarbasis 190 kiloton hout. Dit hout is vooral sloophout afkomstig uit het bouwen, renoveren of slopen van gebouwen door bedrijven en gemeenten in heel Nederland. De verwerking doen we met onze Europese Partners. Samen zorgen we er voor dat we alleen hoogwaardige materialen inzamelen, die als grondstof dienen voor de productie van nieuwe hoogwaardige materialen.

Uiteindelijk zorgt dit voor duurzamer (her)gebruik van onze grondstoffen op de wereld! Door continue herbeplanten is hout namelijk de enige eeuwig hernieuwbare grondstof.


Hoe zit het met houtafval?

Om hout zo goed mogelijk te verwerken, scheiden we aan de bron. Zo bestaan er voor SUEZ 4 categorieën hout: A, AB, B en C.
Alleen schoon hout, dat niet geïmpregneerd of verduurzaamd is, is A-hout. Beschilderd hout valt bijvoorbeeld in de B-categorie. C-hout is verduurzaamd of geïmpregneerd hout en is meestal te herkennen aan de groene of bruine kleur, zoals bielzen of tuinhout.

Houtafval lever je in bij de milieustraat. Maar niet alle houtsoorten mogen gratis naar de milieustraat. Informeer daarvoor bij de milieustraat bij jou in de gemeente/buurt.

Wat we maken van hout

SUEZ zamelt het houtafval in en brengt het naar een recyclinglocatie. Hier wordt het hout verdeeld in verschillende stromen. Eerst wordt het hout verkleind en vervolgens wordt het opnieuw gebruikt of verbrand.

A-, AB- en B-hout
Voor verwerking hebben vooral A-, AB- en B-hout een nuttige toepassing: deze worden gerecycled tot bio pellets of nieuwe spaanplaten.

C-hout
Hout wordt veel minder waard na behandeling met (giftige) stoffen en toegebrachte materialen. Zo is het voor het productieproces erg belangrijk dat kozijnen, C-hout en overige afvalstoffen strikt gescheiden worden. Zo voorkomen we gezamenlijk dat er bijvoorbeeld geïmpregneerd hout in het spaanplaat terecht komt of in je pellet kachel.

Bekijk hieronder het recycleproces van hout:

suez recycleproces hout
Meer weten over hout?

In cijfers

In Nederland gooien we per persoon ongeveer 23,7 kilogram houtafval per jaar weg (2018). Daarvan scheidden we ongeveer 77%. Pallets  gaan wel 7-14 jaar mee. SUEZ verzamelt en verwerkt ongeveer 190 kiloton houtafval per jaar:
- A-hout: 4%
- AB-hout: 8 %
- B-hout: 82 %
- C-hout: 6 %

23,7

kg houtafval

gooien we per persoon per jaar weg

77

procent

wordt daarvan gescheiden

7-14

jaar

gaan pallets mee

Waar bent u naar op zoek?
TOP