Skip to main content

Papier en karton


Over papier en karton
We verbruiken in Nederland ruim 80 kilo papier per persoon per jaar. Papier is dus niet weg te denken uit ons dagelijks leven. Het wordt gebruikt in allerlei vormen en voor uiteenlopende toepassingen. We zijn al erg goed in het scheiden van oud papier en karton. Met 85% papierrecycling zijn we een van de koplopers in de wereld. Om het zo hoogwaardig en zo vaak mogelijk te recyclen, zet SUEZ zich in voor aparte inzameling en verwerking van specifieke papierstromen.

Wat mag bij papier en karton?

Om je te helpen hebben we voor je op een rijtje gezet wat wel en niet bij papier en karton mag.

Hieronder vind je een aantal handige tips voor het scheiden van papier en karton.

Wat we maken van oud papier en karton
Van oud papier en karton wordt weer nieuw papier en karton gemaakt. Met al het papier dat we in Nederland recyclen, sparen we jaarlijks ruim 7 miljoen bomen. Het ingezamelde papier en karton wordt eerst gesorteerd. En de materialen worden eruit gehaald die er niet in horen. Daarna wordt water toegevoegd, waardoor een soort pap - papierpulp - ontstaat. Vervuiling zoals lak, nietjes, stukjes plastic, plakband, papierschuim, wordt eruit gezeefd. Als het nodig is, wordt ook drukinkt verwijderd. En voor wit papier wordt de pulp gebleekt. Het afval dat hierbij ontstaat wordt gebruikt in de cement- en baksteenindustrie. Als laatste wordt de pulp geperst en gedroogd.

De pulp is nu klaar voor gebruik als grondstof voor het maken van krantenpapier of kartonnen dozen. Maar ook schrijfblokken, schriften en printpapier zijn vaak gerecycled. En wist je dat keuken-, toiletpapier, papieren zakdoekjes én zelfs koffiebekertjes vaak ook van gerecycled papier zijn?

Papier en karton zijn niet eindeloos recyclebaar, zoals glas of blik. Tijdens het recyclingproces verliezen papiervezels een deel van hun sterkte-eigenschappen. En de vezels worden met elk gebruik korter. Papier kan maximaal vijf tot zeven keer gerecycled worden.

Bekijk de kringloop van papier en karton:

suez kringloop papier en karton
Het afval van...

Nederland behoort tot de wereldtop papier recyclen. Maar HOE worden we wereldkampioen? Lennart Timmerman geeft tips!

Video player thumbnail

Het afval van ... aflevering 4 Papier en karton | SUEZ Nederland

Credit: SUEZ Nederland

Meer weten over papier en karton?

In cijfers


80

kilo

per persoon per jaar

85

procent

papierrecycling

7

miljoen

bomen daarmee bespaard

Geschiedenis

Papier bestaat al meer dan 2.000 jaar. In 105 n. Chr. maakte de Chinees Ts'ai Lun het eerste stukje papier van textielvezels, waarmee hij bekend staat als de uitvinder van papier. Deze uitvinding was één van de redenen voor de bloei van China. Papier maakte het besturen van China makkelijker. Maar door archeologische opgravingen weten we dat er al eerder papier werd gebruikt in de periode van 140 tot 97 v. Chr. China wist de methode van papier maken lang voor zichzelf te houden. Later kwam het via Arabië ook in Europa terecht. Pas rond 1840 werd papier gemaakt van hout.
Waar bent u naar op zoek?
TOP