Plastic verpakkingen, blik en drinkpakken (pbd)


Over plastic en pbd
Per persoon produceren we in Nederland zo'n 30 kilo pbd-afval per jaar. Het grootste deel daarvan is plastic verpakkingen, maar ook blik en drinkpakken maken hier onderdeel van uit. Bij SUEZ zorgen we voor inzameling, sortering en verwerking zodat we dezelfde grondstoffen keer op keer opnieuw kunnen gebruiken. Zo maken we bijvoorbeeld gieters en kinderwagens van je pbd-afval. Daarvoor is het belangrijk dat het afval thuis goed gescheiden wordt. Hieronder lees je meer over plastic verpakkingen, blik en drinkpakken (pbd).

pbd of pmd

Plastic wordt meestal samen met blik en drinkverpakkingen ingezameld. Hiervoor gebruiken we de afkorting pbd (plastic verpakkingen, blik en drinkpakken) of pmd (plastic verpakkingen, metaal en drankenkartons). Dit kan dus allemaal samen in één zak of container. Of nu de term pbd dan wel pmd wordt gebruikt: het gaat altijd om verpakkingen.

Inzameling gemeenten

Plastic kun je in de meeste gemeenten apart inleveren, vaak samen met metalen verpakkingen (blikjes) en drinkpakken. Het gaat dan wel om plastic verpakkingen. Elke gemeente heeft een afvalwijzer en bepaalt zelf hoe de inzameling wordt geregeld: de gemeente haalt het huis-aan-huis op of je brengt het zelf naar een inzamelpunt in de buurt. Van al dat pbd-afval maken we weer grondstoffen voor nieuwe producten en verpakkingen.
Wat mag bij pbd?

Welk plastic kunnen we recyclen en welk plastic moet bij het restafval? Dat is niet altijd eenvoudig. We hebben hiervan een overzicht gemaakt.  Maar je kunt ook eens kijken op www.afvalscheidingswijzer.nl.


Tips voor het scheiden van pbd-afval

Lees de tips voor het scheiden van pbd-afval

Jouw afval is niet het einde van iets. Het is juist het begin van iets nieuws. De mogelijkheden van recyclen zijn eindeloos. En dat is mooi want zo hoeven we geen nieuwe grondstoffen meer uit de aarde te halen. Jij helpt toch ook mee?

Een handige vuistregel

Om pbd-afval te kunnen hergebruiken, is het belangrijk dat je je afval thuis goed scheidt. Want niet alles van plastic mag bij het pbd. Om te weten wat er wel en niet bij mag, bestaat er een handige vuistregel. Stel jezelf de volgende 3 vragen:

  • het een verpakking?
  • Is die verpakking leeg?
  • Komt de verpakking uit de keuken of de badkamer?
Drie keer JA? Dan mag het bij het pbd!

 

Wat gebeurt er met mijn pbd-afval?

Van plastic afval (pbd of pmd) dat je thuis zorgvuldig scheidt, maken we veel nieuwe producten. Dat begint met het sorteren van al het ingezamelde plastic op plasticsoort. Er zijn namelijk veel verschillende soorten plastic, die we niet gezamenlijk kunnen recyclen. Vervolgens versnipperen en wassen we het plastic, waarna we het verder sorteren en grondig reinigen. Dan maken we er weer zuivere, kleine plastic korrels van, die uiteindelijk dienen voor nieuwe verpakkingen, zoals shampooflessen en inzamelvaten voor specifiek ziekenhuisafval. Maar ook nieuwe producten, zoals gieters, flessen, inzamelzakken, kinderwagens, onderdelen voor de auto-industrie en straatmeubilair.
Benieuwd hoe dat proces eruitziet? We geven je een kijkje achter de schermen bij de verwerking en recycling van pbd. Zo zie je hier de kunststoffabriek QCP in Geleen. Hier maken ze van plastic verpakkingsafval grondstoffen voor nieuwe producten. Jouw afval is dus niet het einde van iets, maar juist het begin van iets nieuws. Deze video brengt dat mooi in beeld.

Circulair | SUEZ Nederland

Credit: SUEZ Nederland

Sorteerinstallatie PMD Rotterdam (lange versie) | SUEZ Nederland

Credit: SUEZ Nederland

Kunstofsorteerinstallatie Rotterdam

In Rotterdam staat de kunststofsorteerinstallatie van SUEZ. Hier sorteren wij het pbd-/pmd-afval van de Nederlandse huishoudens. Meer dan 400.000 kilo per dag maar liefst! Hoe dat in zijn werk gaat? Bekijk de video.
 

 


Bekijk de kringloop van pbd:
suez kringloop plastic verpakkingen
Het afval van...

Lege verpakking uit de keuken of badkamer? Bijna altijd pbd-afval. In ‘Het afval van … ‘ vertellen wij je wat wél en niet thuishoort bij het pbd-afval. (Sommige gemeentes gebruiken de term pmd-afval.)

Het afval van ... aflevering 2 pbd | SUEZ Nederland

Credit: SUEZ Nederland

Meer weten over pbd en afval scheiden?
Bekijk interessante filmpjes over het scheiden en verwerken van plastic of lees de columns.

In cijfers

In 2017 werd 512 miljoen kilo aan plastic verpakkingen op de markt gezet in Nederland. Daarvan werd 350 miljoen kilo gescheiden ingezameld en 258 miljoen kilo gerecycled tot bijvoorbeeld nieuwe verpakkingen. SUEZ hanteert voor haar sorteerinstallatie een prestatienorm van 90%, dat wil zeggen dat minimaal 90% van het aanwezige plastic wordt gesorteerd en niet in het restafval komt.

512

miljoen kilo

plastic verpakkingen

350

miljoen kilo

gescheiden ingezameld

258

miljoen kilo

gerecycled


De geschiedenis van plastic

De geschiedenis van plastic begint rond de jaren 1820. In die periode werd piepschuim (polystyreen) uitgevonden. Het echte plastic werd in 1860 uitgevonden: cellulosenitraat ofwel celluloid. Dit had vooral succes toen George Eastman het in 1889 ging gebruiken voor fotorolletjes. Het nadeel was echter dat het erg brandbaar was. Een ander plastic van hard materiaal, parkesin,  werd in 1862 door Alexander Parkes uitgevonden. In 1907 ontwikkelde de Belgisch Amerikaanse chemicus Leo Baekeland bakeliet. Dit was het eerste plastic dat door verwarming van vorm kon veranderen. Daarna volgden al snel andere kunststoffen zoals synthetisch rubber, transparante kunststof en het stevige melamine. Tussen 1920 en 1930 ontdekten scheikundigen hoe je plastic uit aardolie kan halen. Na de Tweede Wereldoorlog werd plastic hét symbool voor de nieuwe consumptiemaatschappij. Vanuit de keuken (denk aan Tupperware) komen steeds meer plastic producten onze huizen binnen: stoelen, tafels, lampen en niet te vergeten: speelgoed.