Chemische recycling: dé oplossing voor kunststofafval?

Blog

Chemische recycling: het nieuwe modewoord in recycling. Het biedt een alternatief voor verpakkingen die uit meerdere lagen bestaan. Voor de klassieke mechanische recycling zijn die verpakkingen moeilijk te verwerken. Heeft chemische recycling de toekomst?
suez vincent mooij profielfoto

Chemische recycling werkt vooral goed bij één soort materiaal. De sleutel zit dus in het goed sorteren van verpakkingen.

Vincent Mooij-Manager SUEZ Circpack

Op dit moment zijn sommige verpakkingen met de normale, mechanische recycling, bijna onmogelijk te recyclen. Dat gaat om verpakkingen waarbij verschillende materialen aan elkaar zijn bevestigd. De mechanische recycling is namelijk vooral geschikt voor ‘eenvoudige’ verpakkingen. Denk bijvoorbeeld aan flessen gemaakt van één standaardmateriaal als polyethyleentereftalaat (PET), polypropeen (PP) of polyetheen (PE). De voorwaarde is dat er geen vreemde componenten als siliconen en metalen worden toegevoegd.

Plastic2fuel
Op dit moment zijn er twee soorten chemische recycling: Plastic2fuel en depolymerisatie. Laten we ze eens onder de loep nemen. Bij Plastic2fuel worden kunststoffen als PE en PP omgezet in olie of gas door deze te kraken of te verhitten. Vanuit het oogpunt van de koolstofvoetafdruk is dit nog steeds beter dan verbranden of storten. Wel is het jammer dat van de kunststof meestal geen grondstof wordt gemaakt voor een nieuw product. Daarnaast kost het veel energie om een kwalitatief goede en schone brandstof te maken.

Depolymerisatie
De andere manier van chemische recycling is depolymerisatie. Hierbij worden de polymeren gesplitst, waardoor de oorspronkelijke monomeren weer vrijkomen. Deze monomeren kunnen vervolgens gebruikt worden als bouwstoffen voor nieuwe kunststoffen. Deze techniek is momenteel met name geschikt voor PET of EPS (piepschuim). Bij deze methode brengt een oplosmiddel het chemische proces op gang. In de praktijk kan slechts één soort polymeer gesplitst worden. Bestaat een verpakking uit verschillende plastics en materialen als inkt, lijm of aluminium? Dan wordt slechts één type plastic gerecycled. Het proces zorgt er gelukkig wel voor dat de andere stoffen heel goed gescheiden worden van het ene gewenste type plastic. Hierdoor komt er uiteindelijk een heel schone kwaliteit monomeren uit. Zo schoon dat de kwaliteit identiek is aan ‘virgin’ materiaal. Het mag zelfs weer voor voedselverpakkingen ingezet worden!

Wat is beter?
Terug naar de belangrijkste vraag: is chemische recycling beter dan mechanische recycling? Chemische recycling werkt vooral goed bij één soort materiaal. Dit betekent dat we dit materiaal moeten scheiden voordat we het chemisch recyclen. PET-flessen die al gescheiden worden door het statiegeldsysteem, zijn hiervoor dus zeer geschikt. Die flessen worden al separaat ingezameld en kunnen we dus makkelijk behandelen in een depolymerisatie-installatie.
De sleutel zit dus in het goed sorteren van verpakkingen, vooral bij gemengde verpakkingen. Dit brengt natuurlijk extra kosten met zich mee. Daarnaast is mechanische recycling vaak goedkoper. Wie betaalt dit kostenverschil?

Al met al verwacht ik dat chemische recycling vooral een waardevolle aanvulling zal zijn op mechanische recycling. De grootste winst blijft zitten aan de voorkant: het ontwerpen van verpakkingen voor recycling. Dat is en blijft de belangrijkste stap in de circulaire economie! 


Meer weten?

Neem eens een kijkje bij Circpack