De mythe over recycling van zwarte plastics

Blog

Zijn sorteermachines bij afvalbedrijven echt blind voor zwarte plastics? Veel mensen denken dat het recyclen van zwarte kunststoffen onmogelijk is. De waarheid is genuanceerd. En er is zelfs een oplossing. Dat vraagt echter wel om een keuze van de fabrikant.
Vincent Mooij  color square

Het geheim is het gebruiken van het juiste pigment. Een pigment dat goed te sorteren is én een mooie kleur geeft.

Vincent Mooij-Manager SUEZ Circpack

De afgelopen jaren is er veel nepnieuws verschenen over zwarte kunststoffen. Ze zouden in het sorteerproces net zo onzichtbaar zijn als ‘stealth’ vliegtuigen op een radar. Of, preciezer geformuleerd, de Near-InfraRed (NIR) scanner kan de kleur zwart niet identificeren. En geen identificatie betekent geen recycling. Is het zo simpel?

Carbon black
Veel verpakkingsproducenten gebruiken op dit moment roet als pigment om plastic zwart te kleuren. Carbon black, noemen we dat. Dit geeft een mooie, diepzwarte kleur. Een stuk vlees of vis ziet er in de supermarkt verser en beter uit als het op een contrasterend zwart schaaltje wordt gepresenteerd. Bij een transparante of witte ondergrond is de ervaring heel anders. Verkoop draait immers om suggestie, niet om feiten. Daarnaast is carbon black een goedkoop materiaal én volop beschikbaar. Niet verwonderlijk dus dat producenten dit materiaal hebben omarmd.

Pigment is de boosdoener
Die zwarte kleur vormt echter niet het probleem voor de NIR-scanner. Het probleem is het gebruik van carbon black om het plastic zwart te kleuren. De NIR-scanner probeert het gebruikte type plastic te achterhalen door de 'vingerafdruk' van de verpakking te analyseren. Hiervoor gebruikt het de reflectie van het infrarode spectrum. Bij carbon black is het echter onmogelijk om het type plastic te detecteren. Het gebruikte pigment carbon black absorbeert namelijk al het licht, zelfs infrarood. Dat is ook de reden van de diepzwarte kleur die het geeft aan het plastic. Het gevolg is dat de verpakking terecht komt in een verbrandingsinstallatie of, afhankelijk van het land, de stortplaats. Niet de circulaire oplossing waar we naar zoeken. Een verspilling van goede grondstoffen.

Goede resultaten
Hoe kunnen we mooie zwarte plastics dan wél combineren met recycling? Gelukkig zijn er alternatieve pigmenten om een zwart plastic te maken dat wél kan worden gedetecteerd. De Britse organisatie WRAP heeft hier in 2011 al een rapport over gepubliceerd. Citéo in Frankrijk doet ook onderzoek naar alternatieve kleurstoffen. Henkel en Unilever hebben onlangs zwarte verpakkingen met kunststoffen geïntroduceerd die perfect detecteerbaar zijn door de NIR-scanner. Wij hebben zelf ook sorteertests mogen doen met deze alternatieve zwarte kleurstoffen. Met goede resultaten. Sorteren en recyclen van zwarte kunststoffen is dus wel degelijk mogelijk.

Keuze
Het geheim is het gebruiken van het juiste pigment. Een pigment dat goed te sorteren is én een mooie kleur geeft. Het nadeel is dat deze pigmenten iets duurder zijn dan roet. Deze oplossing vraagt dus om een duidelijke keuze van de producent: lagere kosten of recyclebaar? Een onderscheid in de hoogte van de producentenbijdrage kan dit kostenverschil oplossen. Bij deze de suggestie aan het afvalfonds!


Meer weten?

Neem eens een kijkje bij Circpack®