Verminder de houdbaarheid, verbeter de recycling

Blog

Veel van ons eten is verpakt in plastic. Zo blijft het langer houdbaar. Maar is zo’n lange houdbaarheid eigenlijk wel altijd noodzakelijk? Met een kortere houdbaarheidsdatum kunnen we de verpakkingen veel beter recyclen.


suez VincentMooij

Wat als de consument beslist over het verpakkingsmatieraal? Ik weet namelijk precies wanneer ik een product ga gebruiken.

Vincent Mooij-Manager SUEZ Circpack

Verpakkers gebruiken vaak hetzelfde argument om plastic te rechtvaardigen: plastic maakt producten langer houdbaar. Natuurlijk, daar zit wat in. Zonder deze kunststoffen neemt de kwaliteit van sommige levensmiddelen snel af. En we willen voorkomen dat mensen eten weggooien. Vanwege die houdbaarheid worden vaak verpakkingen gebruikt die uit meerdere lagen bestaan: verschillende polymeren op elkaar. Daarin schuilt het probleem. Deze verpakking zijn namelijk onmogelijk te recyclen.

Houdbaarheid van zes maanden?
Een onmogelijk dilemma tussen houdbaarheid en recycling, zo lijkt het. Voor de oplossing moeten we echter anders over ons eten denken. Is een houdbaarheid van bijvoorbeeld twaalf maanden wel noodzakelijk? Welke producten staan zo lang in een magazijn, supermarkt of in het keukenkastje? Ik ben ervan overtuigd dat er veel producten zijn die binnen drie maanden verkocht én gebruikt zijn. Een houdbaarheid van zes maanden is dan ruim voldoende. Zorgt dit voor andere keuzes in materiaalgebruik? Wellicht wordt een meerlagige, niet recyclebare, verpakking dan overbodig.

Zelf beslissen
Ik ga nog een stap verder: wat als de consument beslist over het verpakkingsmateriaal? Zelf weet ik redelijk goed wanneer ik een bepaalde maaltijd in de week gepland heb. Met die kennis weet ik ook of een extra verpakking nodig is. Zo kan ik kiezen voor een verpakking die het product langer houdbaar maakt. Of, als ik de maaltijd morgen eet, dat het bevochtigen en koelen van de onverpakte groenten in de supermarkt al voldoende is. Deze oplossing combineert het beste van twee werelden: minimaal voedselafval én minimaal verpakkingsmateriaal.

Onderzoek
Deze nieuwe manier van kijken naar houdbaarheid en recycling staat in de kinderschoenen. Merkeigenaren zeggen dat een lange houdbaarheid een eis is van de retailers, of dat ze tijd nodig hebben voor de distributie of heel simpel: ze willen niet achterblijven bij de concurrentie. Toch denk ik dat het anders denken over houdbaarheid voor betere recycling zorgt. Daarom daag ik merkeigenaren en universiteiten uit om aanvullend onderzoek te doen. Leidt een minder lange houdbaarheid tot voedselafval? Ik ben benieuwd naar de resultaten!  


Meer weten?

Neem eens een kijkje bij Circpack®