De breinbrekers van afval: van theezakjes tot taartdozen

Na je kopje thee slaat de twijfel toe. Waar hoort het theezakje? In de gft-bak? Of toch bij het restafval? Je bent niet de enige die twijfelt. Uit onze afvalbarometer blijkt dat de meeste mensen afval wel wíllen scheiden, maar niet goed weten hóe. En wist je dat maar 30% dat gebruikte theezakje in de juiste bak gooit?

De wil is er, de kennis niet altijd. Dat is voor mij de bemoedigende conclusie uit de afvalbarometer. Het klinkt misschien raar, maar ik ben blij dat veel mensen twijfelen over theezakjes, taartdozen en vensterenveloppen. Want twijfel betekent bewustzijn. Mensen denken dus na over afval. Dat is een goed uitgangspunt. Maar liefst 95 procent van de Nederlanders vindt dat het ‘hoort’ om afval te scheiden.

Trots
Vaak leggen we in Nederland de nadruk op de dingen die beter kunnen. Toch mogen we trots zijn op wat we bereikt hebben. Nu al wordt ieder jaar 50% van al het plastic verpakkingsafval gerecycled. Een ander voorbeeld: tussen 2009 en 2017 hebben jij en ik maar liefst 700% meer gescheiden ingezameld. Per persoon leveren we zo’n 60 kilo oud papier en karton in per jaar. Daarvan kunnen we 87% hergebruiken. Of neem het gft-afval. De gemeenten zamelen 1,4 miljard kilo van dit afval in. Daarvan kunnen we 50% recyclen.

Beter scheiden
Dit zijn indrukwekkende cijfers waar we bij SUEZ blij van worden. Wij zien afval namelijk als grondstof voor nieuwe producten. Zo kunnen oude wasmiddelflessen gebruikt worden voor nieuwe gieters. Of kan koffiedik de grondstof zijn voor zeep. Dit is echter alleen mogelijk als we met z’n allen afval nóg beter scheiden. Netjes gescheiden afval zorgt namelijk voor een schonere grondstof. Fijn dat uit de Barometer blijkt dat 69 procent van de mensen hiervoor meer moeite wil doen.

Missers
Uit de barometer blijkt dat het ontbreken van kennis vaak leidt tot onbedoelde missers. Toch interessant om er een paar uit te pikken. Misschien herken je ze wel:
• een kapot wijnglas hoort bij het restafval (ja, echt!)
• een vensterenvelop mag gewoon bij het oud papier
• een taartdoos juist niet vanwege de etensresten, restafval dus
• plastic speelgoed mag naar de milieustraat

En dat theezakje?
We zijn goed op weg. Met goede voorlichting en samenwerking kunnen we het nog beter doen. Laat ik zelf de eerste stap zetten. Terug naar dat moment van twijfel na dat ontspannen kopje thee kamillethee. Je gebruikte zakje? Dat mag bij het restafval.

Ilse van den Breemer
manager Overheden SUEZ

 

Meer weten over de afvalbarometer?
Kijk dan op www.suez.nl/naar-zero-waste/afvalbarometer.