Plastic

Column De kringloop van plastic recyclen: van boterkuipjes tot vouwkratten

De natuurlijke hulpbronnen raken wereldwijd snel uitgeput. Daarom is het nodig dat we op een andere manier gaan nadenken over hoe we produceren en consumeren. Hoe voorzien we in de behoeften van de huidige generatie, zonder onze kinderen en kleinkinderen uit het oog te verliezen? SUEZ is al jarenlang actief met de inzameling, bewerking en recycling van afvalstromen. We bedienen hiermee zowel een groot deel van de Nederlandse bevolking als vele bedrijven. Dit doen we met het doel om - via recycling en hergebruik - een circulaire economie tot stand te brengen. Een economie waarin grondstoffen steeds opnieuw worden teruggewonnen en gerecycled tot nieuwe producten. De inzameling, sortering en recycling van huishoudelijk plastic verpakkingsafval is hiervan een goed voorbeeld.

Jaarlijks gebruiken we per persoon zo’n 22 kilo aan kunststof verpakkingen. Consumenten kunnen dan ook een grote bijdrage leveren aan het verwerken van plastic verpakkingsafval tot grondstoffen voor nieuwe producten. Afval scheiden speelt hierbij een belangrijke rol. In Nederland zijn we al een eind op de goede weg, zeker in vergelijking met andere landen. Toch weten veel mensen niet wat er gebeurt met het gescheiden afval. Een veelgehoorde fabel is dat al het apart ingezamelde plastic alsnog op één grote hoop of in de verbrandingsoven belandt. Niets is minder waar. Een financieringssysteem zorgt er mede voor dat dit niet gebeurt. Zo gaat elke keer als we een in plastic verpakt product verkopen daarvan een bijdrage in het Afvalfonds Verpakkingen. Uit dit fonds krijgen gemeenten betaald voor de inzameling en sortering van verpakkingen die de bewoners thuis scheiden. Ze krijgen echter alleen betaald als het plastic van voldoende kwaliteit is om te kunnen recyclen. Gemeenten willen dus zo veel mogelijk ‘goed’ plastic scheiden en verwerken, zodat het gerecycled kan worden. Plastic dat wordt verbrand, kost alleen maar geld.

SUEZ Freek Bakker foto

Misverstanden over afval scheiden
Hoewel we al behoorlijk goed zijn in afval scheiden, kan het natuurlijk altijd beter. Zo is er nog veel onwetendheid over het inzamel-, sorteer en recyclingproces van huishoudelijk kunststofafval. Zo verdwijnen bij huishoudens nog steeds flesjes, bakjes en ander kunststof verpakkingsafval in containers voor restafval. Ook zitten er vaak veel dingen tussen het ingezamelde verpakkingsafval die er niet bij horen, zoals etensresten, piepschuim of niet-verpakkingen. Dit maakt het lastiger te recyclen. Daarom is het belangrijk dat we ons afval zorgvuldig scheiden. Zodat we het verpakkingsafval kunnen hergebruiken en toewerken naar een toekomst waarin afval niet langer bestaat, maar verandert in een nieuwe grondstof voor producten.

Om van kunststof verpakkingsafval weer mooie nieuwe producten te maken zijn we samen verantwoordelijk: burgers, producenten, de overheid en afvalbedrijven. Producenten kunnen ervoor zorgen dat er geen onnodig (groot) verpakkingsplastic wordt gebruikt. En gemeenten kunnen het inwoners gemakkelijk maken door goed te communiceren wat in welke bak of zak mag. Gelukkig scheiden steeds meer mensen kunststof afval en bij de meeste gemeenten wordt plastic verpakkingsafval gescheiden ingezameld. En hoe beter de scheiding, hoe hoogwaardiger we het kunnen recyclen. In onze geavanceerde sorteerinstallatie in Rotterdam maken we deze afvalstromen geschikt voor de verwerking tot nieuwe kunststof grondstoffen en leveren deze aan recyclebedrijven. Eén van deze bedrijven is de plasticfabriek QCP in Geleen. Hier maken ze van kunststof verpakkingsafval grondstoffen voor mooie, nieuwe producten.

Het sluiten van de cirkel
Om te laten zien hoe dat proces in zijn werk gaat, heeft SUEZ een korte film gemaakt. Een video die een blik biedt achter de schermen van de recycling van huishoudelijk plastic. Hierin leggen we stap voor stap uit hoe de kringloop van kunststof afval in beweging komt: vanaf het moment dat het afval in de container wordt gedeponeerd tot de sortering in vijf soorten plastic in onze sorteerinstallatie en de verwerking hiervan tot grondstoffen voor nieuwe producten bij QCP. De film laat ook zien hoe het kunststof verpakkingsafval een nieuw leven krijgt en het uiteindelijk terugkomt bij de consument: in de vorm van een nieuw product. Zo zorgt SUEZ er in co-creatie met partners voor dat de cirkel weer rond is. Of het nu gaat om de recycling van ketchup-flessen tot een parkbank, de recycling van boterkuipjes tot vouwkratten voor de dagelijkse boodschappen of om shampooflessen die een nieuw leven krijgen als shampoofles of gieter. Op deze manier besparen we samen schaarse grondstoffen en werken we aan een betere, duurzame toekomst.

Freek Bakker (directeur Operations & HR)