Circulaire economie

Column De prikkel die de circulaire economie vertraagt

In Europa kampen we met het probleem dat grondstoffen te goedkoop zijn. Te goedkoop!? Ik zal het uitleggen…

SUEZ Serge Fluantes foto Iedereen wil duurzaam zijn
We snappen allemaal dat we nog langer voort moeten met de planeet waarop we leven, maar er is een tegengestelde economische prikkel. Duurzaamheid zit steeds meer in de mindset van mensen. Het besef dat er wat moet gebeuren, groeit. Dan de praktijk. Ik neem plastic als voorbeeld: tegenwoordig kunnen we met hoogwaardige recycling van een shampoofles een nieuwe shampoofles maken. Het probleem is echter dat het nog steeds goedkoper is om restafval te laten verbranden in plaats van het te sorteren en te laten recyclen tot een nieuwe fles. Precies dat is de vreemde prikkel die ik bedoel.

Investeren in het proces
Het goed recyclen van een afvalstroom is een investering in die stroom. Om bij het plastic te blijven: plastic afval is altijd een heterogene stroom. Het bestaat uit allerlei soorten plastic. Goed recyclen betekent dat de afvalstomen goed gescheiden moeten worden.. Deze investering, zowel in de logistiek vooraf, als in het uitsorteren en recyclen, moet je willen maken als bedrijf en producent. Qua duurzaamheid en ecologische footprint is het onomstotelijk beter om grondstoffen te recyclen. Alleen zo bespaar je op energie en uitstoot van CO2. Alleen economisch is het net iets duurder dan het gebruik van nieuwe grondstoffen.

Geen woorden maar daden
Er zijn maar een paar afvalstromen, denk aan papier/karton en metaal, waar de economische prikkel wel aanwezig is om goed te scheiden. Bij de andere stromen is de duurzaamheidsprikkel steeds prominenter, maar die heeft onvoldoende economische back up. Bij SUEZ beseffen we dat goed scheiden en recyclen duurder kan zijn in het proces, maar heb je een keus? Als je staat voor wat je zegt, dan moet je daar ook naar handelen. Dat betekent misschien dat je medewerkers 2 stappen extra moeten zetten om iets uit elkaar te halen in plaats van het in één bak te laten gooien. Of dat een restaurant zijn keuken anders moet inrichten om etensresten te scheiden van het restafval. Dat je producten inkoopt die makkelijker te recyclen zijn, omdat bij de fabricage al rekening is gehouden met een tweede leven… De circulaire economie gaat niet alleen om (de kosten van) recyclen en verwerken, maar ook om het proces aan de voorkant. Dat is de basis en daar moet je in willen investeren.

Volop mogelijkheden
Gelukkig zijn er al veel mooie voorbeelden van goede recycling. In ziekenhuizen wordt veel relatief duur materiaal van chirurgisch staal gebruikt en weggegooid. Dit kunnen we al heel goed recyclen. Ook koffiedik is een goed recyclebare stroom. Daar worden notitieblokjes, pellets en zeep van gemaakt. Dit doen we al op grote schaal bij bedrijven als McDonald’s en Starbucks en de horecazaak om de hoek. Op het gebied van plastic gebeurt ook heel veel. Zo hebben we recent een vat van gerecycled materiaal ontwikkeld voor gevaarlijk ziekenhuisafval.

Samenwerking is key
We zijn absoluut op de goede weg, maar van mij mag het veel sneller gaan. De wet- en regelgeving moet ook aangepast worden. Nu gelden er nog regels voor recycling die eigenlijk achterhaald zijn. Van verpakkingsmateriaal kunnen we prima nieuwe levensmiddelenverpakkingen maken, omdat we de verontreiniging er inmiddels volledig uithalen. Helaas mag dat niet omdat de wetgeving daar nog niet op is aangepast. Zo werken we elkaar soms tegen. Samen, overheden en instanties, producenten en bedrijfsleven, moeten we stappen zetten om recycling gestructureerd beter op te pakken. Niet omdat dat de meest goedkope manier is, maar omdat het moet.

Samen naar circulair succes
Dus producenten en bedrijven kom in actie, kies voor duurzaamheid en investeer in je proces, net zoals wij fors investeren in onze verwerkingsmethoden. Natuurlijk adviseren wij hierbij graag. Zo komen we samen tot het meest duurzame én uiteindelijk ook een economische aantrekkelijk proces.