Afval scheiden

Column Thuis je afval scheiden, omdat het nú de beste oplossing is

Afval scheiden: zelf thuis of toch beter achteraf? Op 23 september sprak ik hierover met Tijs van den Brink in het programma NieuwLicht. Bij SUEZ geloven we in ‘afval scheiden bij de bron’: dus bij jou thuis. Zo kunnen we jouw afval het meest hoogwaardig hergebruiken. Bovendien is er nog een andere reden: bewustwording.

In de uitzending gaat het vooral over het scheiden van ons PBD-afval: plastic, blik en drinkpakken. Bij het scheiden aan de bron verzamel je jouw PBD-afval thuis, vaak in plastic zakken. Als afvalinzamelaar krijgen we zo een ‘schone’ bron van afval. Het alternatief is nascheiding. Je gooit dan het PBD-afval weg in dezelfde zak of container als het restafval. Pas ná de inzameling wordt dit afval van elkaar gescheiden. Daardoor is het natuurlijk smeriger. En dat maakt het lastiger om er een hoogwaardige grondstof van te maken voor nieuwe producten.

Bewustwording
Bij onze keuze voor scheiden aan de bron speelt ook bewustwording een belangrijke rol. Ik ben een aantal jaren geleden verhuisd naar een nieuwbouwwijk waar de gemeente net begon met het thuis scheiden van ons PBD-afval. In het begin vonden de buurtjes dat gedoe, merkte ik. Het zélf scheiden van je plastic verpakkingen, blik en drinkpakken. Het kostte meer tijd en denkwerk.

Toch kwam er een omslagpunt. Mensen werden enthousiast. Ze zagen namelijk met eigen ogen hoeveel plastic ze weggooiden, probeerden daardoor ook hun eigen plastic aankopen te verminderen én hadden het gevoel dat ze bijdroegen aan een beter milieu. Uit onderzoek blijkt dat je vervolgens ook je andere afval beter gaat scheiden, zoals papier, glas en gft. Dat is wat we bij SUEZ toejuichen: nadenken over wat je koopt, wat je weggooit en hoe dat anders kan.

Technieken
Soms is bronscheiding lastig, bijvoorbeeld in binnensteden, flats en appartementen. Dan is nascheiding een goed alternatief. Daarnaast is onze visie niet in beton gegoten. Technieken veranderen immers  razendsnel. Als de resultaten en het rendement van nascheiding verbeteren, kijken we daar als SUEZ uiteraard naar. Tot die tijd vinden wij bronscheiding de beste manier om je bewust te maken van de hoeveelheid afval die we samen produceren én om de kostbare grondstoffen van onze aarde zoveel mogelijk te sparen.