Recycling

Column Plasticsoep, en waarom we er nu wat mee moeten

Sinds de uitvinding van plastic, in de jaren 50 van de vorige eeuw, wordt dit onverwoestbare materiaal gebruikt voor bakjes, flessen, apparaten, speelgoed… eigenlijk voor bijna alles. In 2016 werd er wereldwijd voor 335 miljoen ton plastic geproduceerd, waarvan 60 miljoen ton in Europa. Maar het grootste voordeel van plastic, is tegelijk het grootste probleem: het is onverwoestbaar. Deskundigen schatten in dat tot wel 40% van het plastic afval in de oceanen terechtkomt. Waar het uit elkaar valt in kleinere stukjes, vogels en vissen vergiftigt en zo ook in onze voedselketen terecht komt.  

SUEZ Freek Bakker foto

Slecht imago door single-use plastics
Toch is het slechte imago van plastic niet helemaal terecht. Plastic is juist een product dat meerdere malen gebruikt kan worden. Van al het kunststof verpakkingsmateriaal dat bij SUEZ binnenkomt, wordt zo’n 90% hergebruikt. Het probleem is juist al dat plastic dat niet bij verwerkers binnenkomt. De grootste boosdoener is zogenaamd single-use plastic; plastic voor eenmalig gebruik zoals flesjes, rietjes, wegwerpbestek, tasjes, afhaalbakjes, koffiecups en ballonnen, maar ook minder voor de hand liggende producten zoals maandverband, babydoekjes en zonbescherming. Deze single-use plastics vormen zo’n 40% van de wereldwijde plasticproductie. En elk jaar neemt de vervuiling van de oceanen toe. Als we niks doen, zit er in 2050 meer plastic dan vis in de oceanen.

Producentenverantwoordelijkheid
Het is duidelijk dat er wat moet gebeuren, en de eerste stappen zijn gelukkig gezet. Het Europees Parlement verbiedt vanaf 2021 een aantal plastic producten, zoals wegwerpbestek, rietjes en wattenstaafjes. Nog belangrijker is de vervolgstap: de producenten verantwoordelijk maken voor het verminderen en inzamelen van plastic afval. Het voorstel is dat 90% van de plastic drankflessen voor eenmalig gebruik in 2025 moet worden ingezameld. Hiervan moet minimaal 35% worden gerecycled. En dat kan ook prima. Met een goede scheiding aan de bron, bij consumenten en bedrijven, blijven afvalstromen zo zuiver mogelijk en wordt de kwaliteit van gerecyclede stromen steeds beter.

Kansen voor Europa
Toch zijn diverse EU-lidstaten nog niet overtuigd. En dat draait natuurlijk om geld. Door de ban van China op Europese plastic afvalstromen, is de waarde van gerecyclede kunststof gekelderd. Tegelijkertijd biedt het verbod Europa de kans om meer banen te creëren door schaalvergroting bij de inzameling, sortering en recycling. Door voor 2025 vast te stellen dat 90% van de plastic flessen ingezameld moet worden, verbetert de kwaliteit van de gerecyclede kunststoffen. Een hoog inzamelcijfer, gecombineerd met onze investeringen in capaciteit en kwaliteit, zorgt ervoor dat wij de kwaliteit en hoeveelheid kunnen leveren die nodig is om gerecycled materiaal in verpakkingen te verwerken.

Economische prikkel
Hiervoor is wel een economische prikkel nodig. Gerecyclede kunststoffen zijn duurder dan nieuwe kunststoffen, voornamelijk door de hoge vaste kosten voor inzameling, sortering en recycling. Er moeten dus corrigerende maatregelen worden genomen door de vraag naar gerecyclede kunststoffen te stimuleren. Zolang producenten vrijwillige doelstellingen voor gerecycled materiaal kunnen stellen, is het logisch dat zij de economisch meest aantrekkelijke manier kiezen om deze doelstellingen te bereiken. Zonder een wettelijk kader om de marktvraag naar gerecyclede kunststoffen te garanderen, kunnen kunststoffen gescheiden worden ingezameld, en vervolgens alsnog worden verbrand of gestort. Het zal duidelijk zijn dat de duurzame doelstellingen zo niet gehaald worden

Ambitieuze doelstellingen
Bij SUEZ vinden we dat de EU geen genoegen mag nemen met lage recyclingpercentages van plastic drankflessen en, nog belangrijker, met gemiste kansen om de koolstofemissies en het gebruik van niet-hernieuwbare energie te verminderen. Wij zijn voorstander van hoge en ambitieuze recyclingdoelstellingen én wetgeving die een minimale hoeveelheid gerecycled materiaal in plastic voorwerpen verplicht. Wij denken, sterker nog: wij weten, dat het essentieel is om akkoord te gaan met de doelstelling voor minimaal 90% inzameling en 35% recycling.

Wij zijn er klaar voor
SUEZ heeft 9 fabrieken in Europa, die jaarlijks meer dan 400.000 ton kunststof verwerken en al 150.000 ton gerecyclede polymeren produceren. Ons streven is om onze verwerkingscapaciteit tegen 2020 met 50% te verhogen tot meer dan 600.000 ton. Onze investeringen in deze fabrieken bewijzen onze overtuiging. Hier moet een vraag naar gerecyclede kunststoffen tegenover staan. Europese, nationale en lokale acties zijn nodig om het kostenverschil te dekken en de vraag naar gerecyclede kunststoffen te stimuleren. Om een sector te ondersteunen die banen creëert en milieuvoordelen oplevert. Wij kunnen wel wachten, onze aarde kan niet wachten. Hiervoor is een grondstoffenrevolutie nodig die we gezamenlijk, met een ieders bijdrage, en dus ook die van jou, kunnen invullen.

Freek Bakker, directeur Operations & HR