Innovatie

Nieuwe palletbox van gerecycled kunststof

Bij SUEZ maken we, samen met partners, de mooiste nieuwe grondstoffen van ingezamelde kunststoffen. Van die grondstoffen worden hoogwaardige nieuwe producten gemaakt. “We zoeken ook actief naar oplossingen om gerecycled plastic in te zetten”, vertelt John Geerts, afvalstroommanager Plastics. Hij zocht bijvoorbeeld contact met producent Schoeller Allibert en dat leidde tot een bijzonder nieuw product: de Maxilog® pallet container.

John vertelt hoe de samenwerking tot stand kwam: “In Roosendaal hebben wij, samen met Kempenaars Recycling, een kunststof sorteerinstallatie: SK Polymers. Daar maken ze verschillende soorten kunststof waaronder polyethyleen. Schoeller Allibert is een grote producent van allerlei soorten transportverpakkingen zoals kratten, bakken en pallets. Ik heb contact met hen gezocht om samenwerking te zoeken in het produceren van die bakken, maar dan van ons gerecyclede materiaal. Zo zetten we samen flinke stappen in de circulaire economie.”

‘Ik was eerst speelgoed’
Schoeller Allibert is, net als wij bij SUEZ, erg bezig met duurzaamheid. John: “Ze waren al aan het kijken of ze ook kunnen produceren met gerecycled materiaal, dus dit paste goed in het plaatje. Het afgelopen jaar hebben we getest en diverse aanpassingen gedaan in de receptuur om tot het perfecte product te komen. Dat is nu zo goed als af. Het bijzondere aan deze box is dat hij is gemaakt van zo’n 80% gerecycled materiaal. Dat staat ook letterlijk op de box. Er staat: ‘Dit is niks nieuws. Ik was eerst speelgoed’.” Binnenkort begint de echte productie van de Maxilog®. De eerste lichting van honderdvier bakken wordt geleverd aan Philips in Drachten. “Zij gaan daar kunststof productieafval in opvangen dat wij vervolgens weer in gaan zamelen”, vertelt John.

Vaker gebruiken
De samenwerking met Schoeller Allibert kwam niet helemaal uit de lucht vallen, geeft John aan. “Sinds vorig jaar werken we ook al samen voor de productie van de Secure Box. De Secure Box wordt gemaakt van 100% gerecyclede polypropyleen, afkomstig van QCP, een joint venture tussen SUEZ en Lyondellbasell. Dit polypropyleen is weer afkomstig uit de sortering van consumentenverpakkingen zoals boterkuipjes en yoghurtbakjes. Deze box wordt gebruikt voor de inzameling van bedrijfsgevoelige informatie (Secure Data). Voorheen werden deze boxen compleet, de box en de inhoud, door de shredder gehaald. Nu hebben we een manier gevonden om de inhoud beveiligd te vernietigen en de box vaker te gebruiken.”

Samen maken we er wat van
De Secure Box en de Maxilog® zijn mooie voorbeelden van hoe we, samen met partners, de circulaire economie kunnen versnellen en samen concreet bijdragen aan een betere wereld. Weer twee producten om trots op te zijn!

Wilt u meer weten over de Maxilog® en het gebruik ervan? Neem dan contact op met uw accountmanager binnen SUEZ of onze klantenservice.