Recycling

Van plastic afval naar trendy winkeldesign

Het Nederlandse brillenmerk Ace & Tate opende onlangs in Antwerpen een splinternieuwe winkel met een spraakmakend design. Waar de keten normaal al bekend staat om haar schone en speelse winkels met een moderne en kleurrijke look, is de nieuwste aanwinst éxtra speciaal. De winkelinrichting werd namelijk ontworpen met materialen die gemaakt zijn uit plastic afval, afkomstig uit lokale inzameling van SUEZ.

Ace & Tate staat bekend om hun hippe design, zowel van de brillen als de winkels, maar ook om hun samenwerking met creatieven. Voor de inrichting van de nieuwe winkel op de Schuttershofstraat 35 in Antwerpen werkte het Amsterdams bedrijf samen met ontwerpersduo Plasticiet. Plasticiet heeft als missie om mooie dingen te maken van afval. Het duo zocht samenwerking met SUEZ die de inzameling verzorgt van plastic afval in de regio Antwerpen. De ingezamelde harde kunststof wordt gesorteerd en verwerkt voor verdere recycling bij SK Polymers, een joint venture van SUEZ en Kempenaars Recycling.

Kleurrijk plaatmateriaal van plastic
SUEZ levert kunststof in flakes (snippers) of maalgoed (korrels) aan bij diverse verwerkers waar er nieuwe materialen zoals emmers, pallets en accubakken van gemaakt worden. Peter Bouman, Manager Value Chain Plastics van SUEZ vertelt: “SUEZ wil meer bewustwording creëren bij klanten door te laten zien dat je van afval weer een ‘toonaangevend en in het oog springend’ product kan maken. Daarom zijn we de samenwerking aangegaan met Plasticiet.” Plasticiet ontwikkelde samen met SUEZ van het plastic afval een plaatmateriaal dat qua schoonheid en levensduur vergelijkbaar is met natuursteen. De platen hebben een kleurrijk, gemarmerd uiterlijk dat perfect past bij de inrichting van de Ace & Tate winkels. De opvallende platen komen terug door de hele winkel. Omdat de flakes op de platen zo wild en kleurrijk zijn, is het ontwerp expres herhalend en kalm gehouden.

Van voedselverpakking naar wandbekleding
Het gerecyclede plastic dat wordt gebruikt voor de inrichting van de Ace & Tate-winkel in Antwerpen is polyethyleen. Dit is een veelgebruikt materiaal in industriële toepassingen, maar ook in huishoudelijke producten zoals voedselverpakkingen, keukengerei en speelgoed. Peter: “Het witte basismateriaal van de platen was voorheen een voedselverpakking. De gekleurde flakes erin worden met opzet minder vloeibaar gemaakt in het smeltproces. Zo houden deze flakes hun oorspronkelijke vorm, waardoor de kijker bekende producten kan herkennen in de platen.”

Lokaal grofvuil
Al het gebruikte polyethyleen dat gebruikt is in de winkelinrichting, is door SUEZ ingezameld uit het grofvuil uit de regio Antwerpen of afkomstig van de diverse milieustraten. Peter legt uit: “In de moderne sorteerinstallatie van SK Polymers worden de verschillende plasticsoorten van elkaar gescheiden. Het gesorteerde polyethyleen wordt vervolgens versnipperd tot grote stukken en met de hand gesorteerd in rood, blauw en oranje. Dit zijn kleuren die vaak worden gebruikt in de winkels van Ace & Tate.” Er is bewust gekozen voor lokaal afval uit Antwerpen omdat de winkel een verhaal moet vertellen. “Ace & Tate laat de mensen uit de regio door een andere bril kijken en bewust worden dat de materialen die zij weggooien en als afval bestempelen, nieuwe grondstoffen zijn die een andere toepassing krijgen. Het gebruikte materiaal is dan ook bewust herkenbaar gemaakt voor de bewoners en winkelbezoekers”, aldus Peter.

Streven naar klimaatneutraal ondernemen
Het gerecyclede materiaal in de winkelinrichting is een stijlvolle stap naar een duurzamer beleid van Ace & Tate. Ace & Tate streeft ernaar om in 2030 CO2-neutraal te zijn. Innovatie in retail is hier een onderdeel van. De nieuwste winkelinrichting bewijst dat afval prima is te transformeren in producten die een aantrekkelijk winkelconcept creëren. In de nieuwe winkel in Antwerpen staat ook een installatie van alledaagse huishoudelijke voorwerpen, als ode aan het verzamelde afvalmateriaal.

Besparen op CO2 uitstoot
Voor de bekleding, bogen, toonbanken en gootsteen in de nieuwe Ace & Tate winkel is er bijna 1.000 kilo plastic gerecycled. Peter: “Elke kilogram gerecycled plastic voorkomt ongeveer 1,2 kg koolstofemissie, vergeleken met de productie van nieuw materiaal.” In 2019 opende Ace & Tate ook al een winkel in Zurich, Zwitserland met werkbladen van 100% gerecycled plastic. Door gerecycled plastic te gebruiken in de winkels krijgt het plastic een tweede leven. Bovendien kan het in de toekomst opnieuw worden gerecycled.

Lees meer over Ace & Tate op hun website: www.aceandtate.com