Skip to main content

Afval scheiden doe je zó

Algemene tips

Afvalscheiden is belangrijk. Dat weten we allemaal. Maar toch valt dat niet altijd mee. Want hoe zorg je er nou voor dat afvalscheiden makkelijk wordt? Want alleen dan wordt het onderdeel van je dagelijkse routine.

Met een paar concrete handvatten wordt afvalscheiden meteen een stuk makkelijker!

 

 • Kies voor een handige bak
  Zorg voor verschillende prullenbakken voor de verschillende soorten afval. Het is natuurlijk het handigst als die in één compacte bak zit, dan scheelt dat weer ruimte. Of als je de bakken integreert in je keukenlade.
 • Scheid je afval daar waar het ontstaat!
  Zorg dat je afval kan scheiden dichtbij de plek waar het afval ontstaat. Dus zet ook een prullenbak voor plastic verpakkingsafval in de badkamer en eentje voor papier op de werkkamer.
 • Check waar je afval hoort
  Op een verpakking staat soms een weggooiadvies. Niet? Kijk dan in de online Afvalscheidingswijzer. Veel gemeenten hebben ook een afval-app met informatie over wanneer welke bak wordt geleegd en wat er in welke bak hoort.
 • Bij twijfel: gooi het bij het restafval
  Twijfel je over in welke bak iets hoort? Dan mag het bij het restafval. Zo houden we kwaliteit van de gescheiden afvalstromen (glas, papier, gft, plastic, textiel, etc.) zuiver, en kunnen we jouw afval inzetten als grondstof voor nieuwe producten.
 • Scheiden doe je samen
  Betrek je hele gezin bij het afval scheiden. Leer kinderen dat het belangrijk is om zorgvuldig om te gaan met afval. Zo wordt afval scheiden vanzelf een gewoonte.
 • Voorkom afval
  Het allerbeste is natuurlijk om afval te voorkomen. Kijk in de supermarkt al naar verpakkingen. Kies waar mogelijk voor producten zonder extra bakjes, zakjes, laagjes en doosjes. Neem je eigen tas mee naar de markt, doe je lunch in een trommeltje in plaats van een plastic zakje, gebruik een herbruikbare drinkfles, enzovoorts. Hoe beter je er over nadenkt, hoe minder afval je over houdt!
Waar bent u naar op zoek?
TOP