Skip to main content

GFT (groente-, fruit- en tuinafval)

Over gft
Jaarlijks verbruiken we zo’n 83 kilo groente-, fruit en tuinafval (gft) per persoon. En het is goed om dat gescheiden in te zamelen. Want van dit afval kan compost of biogas worden gemaakt. 10 kilo gft wordt al snel 3-4 kilo compost.  Maar je kan het natuurlijk ook zelf doen. Bijvoorbeeld door van koffiedik oesterzwammen te kweken, of met een eigen compostcontainer in de tuin.  SUEZ zamelt voor gemeenten het gft-afval bij inwoners in. Kijk op de website van je gemeente hoe en wanneer dit afval bij jou wordt opgehaald.
Wat mag bij het gft-afval?
Voor het weggooien wordt meestal een groene container ofwel gft-afvalbak gebruikt. Bij het gft-afval gooi je groenteresten, fruitschillen en snoeiafval weg. Veel theezakjes mogen er niet in, omdat er plastic, aluminium of lijm in is verwerkt. Dat geldt ook voor koffiepads. En dat is niet goed voor de compost.
Hieronder vind je een link naar het overzicht wat wel en niet bij gft mag.

Tips voor het scheiden van gft-afval

We geven je graag wat handige tips om je gft-afval te scheiden:

  • Wil je niet dat het in huis gaat stinken, gebruik dan een kleine afsluitbare prullenbak in de keuken waarin je etensresten en schillen kunt verzamelen. Deze kun je elke dag in de gft-container leeg gooien.
  •  Zorg ervoor dat je gft-bak in de zomer niet in de zon staat. Dit vermindert het risico op maden.
  • Gooi het afval zo droog mogelijk weg. Een vochtige omgeving gaat al snel stinken en trekt ongedierte aan. Laat daarom etensresten eerst uitlekken en laat tuinafval eerst drogen.
  • Leg onderin de gft-container een krantenpagina, zodat het afval niet aan de bodem vastvriest of blijft plakken. Een beetje papier is niet erg, dit verstoort het gft-proces niet.
  • Je kunt ook speciale gft-zakken gebruiken met het Kiemplantlogo of OK-compostlogo. Zo voorkom je dat gft-afval aan de bodem blijft plakken en hou je de container schoner.
  • Gebruik bij het schoonmaken van je container weinig soda of groene zeep. Gebruik geen chemische middelen als bleekmiddel, die verstoren het composteerproces.

Wat maken we van gft

Binnen SUEZ onderscheiden we zes soorten organisch afval, die we volledig scheiden. Samen met externe partners verwerken we dit afval door vergisting en compostering tot compost, mest, biodiesel en bas (groen gas). Boeren, tuinbouwers en gemeenten gebruiken bijvoorbeeld compost om de bodem te verbeteren.

Waar bent u naar op zoek?
TOP