Skip to main content

Plastic verpakkingen, blik en drinkpakken, hoe zat het ook al weer?

Tips voor scheiden PBD-afval


We produceren met z’n allen heel veel afval. Per persoon is dat in Nederland alleen al zo'n 30 kilo PBD-afval per jaar. PBD staat voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken. Bij SUEZ zorgen we voor inzameling, sortering en verwerking hiervan. Van jouw afval maken we weer nieuwe grondstoffen. Waarmee we weer nieuwe producten kunnen maken. We maken bijvoorbeeld gieters en kinderwagens van je PBD-afval.  Dat recyclen lukt het beste als we het afval met z’n allen goed scheiden. Zo kunnen we dezelfde grondstoffen keer op keer opnieuw gebruiken. Maar weet jij wat er precies wel en niet bij het PBD-afval mag?

3 x JA = PBD

Om PBD-afval te kunnen hergebruiken, is het belangrijk dat je je afval thuis goed scheidt. Want niet alles van plastic mag bij het PBD. Om te weten wat er wel en niet bij mag, bestaat er een handige vuistregel. Stel jezelf de volgende 3 vragen:

•         Is het een verpakking?
•         Is die verpakking leeg?
•         Komt de verpakking uit de keuken of de badkamer?

Drie keer JA? Dan mag het bij het PBD!

Handige tips

 • Alleen lege verpakkingen
  Alleen lege verpakkingen mogen bij het PBD. Je hoeft ze niet te wassen, dat gebeurt na de sortering.
 • Gebruik gratis afvalzakken
  Veel gemeenten bieden gratis zakken aan om plastic in te zamelen. Kijk hiervoor op de website van je gemeente.
 • Bij twijfel: restafval
  Twijfel je of iets wel of niet bij het PBD-afval hoort, doe het dan bij het restafval. Het is belangrijk dat de plasticstroom zo zuiver mogelijk blijft. Alleen van goed gescheiden afval kunnen we weer nieuwe producten maken.
 • Niet proppen en stapelen, wel klein maken
  Vouw het drinkpak zo klein mogelijk op en druk plastic flessen plat. Dan kan er meer afval in de bak of zak. Stop geen plastic zakjes in plastic bakjes, blikjes of pakken. Dit maakt het lastiger om goed te scheiden.
 • Dop erop
  Laat de dop op je lege drinkpak zitten. Zo wordt het andere afval niet onnodig vies. Ook de dop recyclen wij.
 • Voorkom afval
  Eigenlijk het meest logisch: voorkom afval. Neem je eigen boodschappentas mee, gebruik herbruikbare flesjes en bakjes en koop producten met zo min mogelijk verpakking. Want met elke verpakking die je uitspaart, spaar je ook weer grondstoffen.

Jouw afval is niet het einde van iets. Het is juist het begin van iets nieuws. De mogelijkheden van recyclen zijn eindeloos. En dat is mooi want zo hoeven we geen nieuwe grondstoffen meer uit de aarde te halen. Jij helpt toch ook mee?Waar bent u naar op zoek?
TOP