Circular Clockworks

Toen ontwerpers Tom Gudde en Ceriel Lucker plastic in de natuur gingen verzamelen, ‘schrokken ze zich kapot’. Plastic is overal. Het gemak waarmee plastics in ons dagelijks leven worden gebruikt en weggegooid moet veranderen, vonden ze. Het tweetal besloot een hoogwaardig nieuw product te ontwikkelen op basis van gerecyclede materialen. Circular Clockworks was geboren.
Over Circular Clockworks

No time to waste!

Circular Clockworks maakt hoogwaardige horloges in een fraai design. “Juist een horloge wordt alleen gekocht als het er mooi uit ziet”, legt Ceriel uit. “Toen wij begonnen, 3 jaar geleden, had gerecycled materiaal nog niet zo’n goed imago. Daarom wilden wij iets echt moois maken. Het feit dat onze horloges goed verkopen, bewijst dat gerecycled materiaal nieuwe hoogwaardige producten kan opleveren, die je echt koopt omdat ze mooi zijn.”

Een tweede leven

De kasten van de horloges zijn gemaakt van gerecycled consumentenafval, vertelt Ceriel. “De plastics komen uit de plasticrecycling. Voor de felgekleurde onderdelen werken we samen met een bouwbedrijf dat gebruikte bouwhelmen inzamelt. Die worden eens in de zoveel tijd vervangen en hebben vaak mooie felle kleuren.” De band is gemaakt van leerresten uit de schoenenindustrie die samen zijn gebonden met natuurlijke latex. “Een band zal altijd slijten waardoor het materiaal lastig herbruikbaar is. Daarom hebben we gekozen voor een biologisch afbreekbaar materiaal dat geen giftige stoffen in het milieu achterlaat.”

Doordacht design

Niet alleen de materialen, ook de manier waarop het product is ontworpen, is circulair. Alle materialen zijn eenvoudig te demonteren en zijn zo allemaal afzonderlijk opnieuw te gebruiken. “We houden het aantal onderdelen zo klein mogelijk en het aantal verschillende materialen beperkt. Aangezien we geen lijm gebruiken, kunnen de onderdelen makkelijk uit elkaar worden gehaald. Daardoor zijn reparaties makkelijker uit te voeren en kan ieder onderdeel weer in nieuwe horloges gebruikt worden.” 

Circular Service

Om ervoor te zorgen dat alle materialen ook daadwerkelijk hergebruikt worden, werkt Circular Clockworks met een statiegeldconstructie. “Ongeacht de staat waarin het horloge is, kopen we ieder horloge terug voor € 15. Zo kunnen we alle onderdelen en materialen steeds weer opnieuw gebruiken.”
Lees ook