De Groene Golf: welke groene uitdaging ga jij aan?

De Groene Golf is een platform dat drie collectieve acties initieert voor een duurzame toekomst. Op 1 november 2019 starten de drie acties tegelijkertijd. Het gaat dan om 1: tot kerst doordeweeks vegetarisch eten, 2: op vakantie met de trein of op de fiets, en 3: drie maanden geen nieuwe kleding kopen. Door mensen in te laten schrijven op één of meerdere acties, ontstaat er een groene golf waar heel Nederland op kan springen. Welke uitdaging ga jij aan?
Wat is het?

Spring op de groene golf

De Groene Golf is een idee van Julia, Hilde, Wouter, Hidde, Tim, Thijs en Jesper; jonge professionals die werken bij ABN AMRO, Rijkswaterstaat, het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, SUEZ, Stedin, Essent en KPN. Ze hebben elkaar in 2018 ontmoet op de Energieboot. De Energieboot is een onderdeel van Springtij: een driedaags duurzaamheidsforum op Terschelling waar jonge, talentvolle mensen uit het bedrijfsleven, samen met visionairen, ontwerpers, financiers, ondernemers, beleidsmakers, wetenschappers en studenten, werken aan duurzaam leiderschap en oplossingen voor de Nederlandse energietransitie.

De transitie versnellen

Wouter Ringlever, trainee bij SUEZ, was vorig jaar een van die jonge professionals die op de Energieboot meevoer naar Terschelling. “Tijdens Springtij 2018 daagden we iedereen uit om een individuele duurzame belofte te doen én om weer iemand anders uit te dagen, om zo een sneeuwbaleffect te creëren. Hiermee was de ‘Springtijbelofte’ geboren. Dit jaar zijn we door de organisatie gevraagd om terug te keren en een actie op te zetten waarmee we op een leuke en laagdrempelige manier impact kunnen maken. Dat is De Groene Golf geworden: een experiment waarbij we met drie collectieve acties de transitie proberen te versnellen.”

Kleine stapjes

“De Groene Golf probeert 1 miljoen mensen te bereiken waarvan minimaal 10.000 mensen zich committeren aan één of meerdere acties”, vertelt Wouter. “Dat zijn ambitieuze doelstellingen, maar het is wel haalbaar, juist omdat de acties zo laagdrempelig zijn. Het huidige klimaatdebat is heel groot. Wij willen laten zien dat je juist ook met kleine acties concreet bij kan dragen. Het hoeft niet allemaal in één keer. Wij willen mensen aan het denken zetten. Ik ben dit jaar op een mooie reis geweest, maar ik heb ook ontzettend last van ‘vliegschaamte’. Ik ben door deze acties toch aan het denken hoe ik het volgend jaar ga doen, want ik wil deze golf ook echt doorzetten.”

Groene Golf

Credit: Groene Golf

Imperfect is ook goed

“Het gaat er niet om dat je alles perfect doet”, benadrukt Wouter. We hebben geen 1000 mensen nodig die het perfect doen, maar nog veel meer mensen die het imperfect doen maar al wél stappen zetten in de goede richting. Samen bereiken we een heleboel. Het gaat om bewustwording en kleine stappen. Mijn individuele duurzame belofte vorig jaar was door de week vegetarisch eten. Ik ben daar na Springtij mee begonnen. In het begin kostte me dat nog best moeite, maar nu merk ik dat ik ook in het weekend steeds vaker vegetarisch eet. Elke gedragsverandering heeft tijd nodig en ik denk dat we met deze acties het eerste duwtje in de rug geven.”