Fishing For Litter

Elke dag weer halen Nederlandse vissers een hoop ‘bijvangst’ op. Niet in de vorm van levende dieren, maar in de vorm van afval. Plastic flesjes, jerrycans, boeien, olietonnen, vuilniszakken… de bodem van de Noordzee ligt er vol mee.
Wat is het?

Nederlandse vissers vissen op afval

In 2001 is Fishing for Litter gestart. Een project waarbij vissers het zwerfvuil dat in hun netten belandt, meenemen naar land. Hier wordt het door SUEZ ingenomen, afgevoerd, gemonitord en verwerkt. Het project is zo succesvol dat het inmiddels in verschillende Europese landen draait. Alleen al in Nederland wordt er jaarlijks 300.000 ton afval opgevist.

KIMO Nederland en België

Fishing for Litter is een initiatief van KIMO Nederland en België, onderdeel van KIMO International. De Noorse afkorting KIMO staat voor Kommunenes Internasjonale Miljorganisasjon. KIMO is een vereniging van kustgemeenten met een gemeenschappelijke belangenorganisatie van lokale overheden. De organisatie strijdt tegen de vervuiling van de Noordzee, Ierse zee, Noordoostelijke Atlantische oceaan en de Oostzee.

Internationaal rolmodel

“Fishing for Litter is in 2001 in Den Helder gestart met 10 vissersschepen”, vertelt Adjunct-Secretaris van KIMO Jan Joris Midavaine. “Inmiddels is het project verspreid naar alle 12 Nederlandse vissershavens én is de vloot uitgebreid tot 131 schepen. Internationaal gezien is Nederland een voorbeeld. We krijgen wekelijks telefoontjes vanuit landen over de hele wereld waar ze ook een Fishing for Litter project op willen starten.”

"Anders vissen we het morgen weer op!"

In alle Europese vissershavens hebben vissers binnen twee jaar het recht om opgevist afval gratis kwijt te kunnen, dat is officieel vastgelegd in Europese wetgeving. De lidstaten hebben na vaststelling 2 jaar de tijd om dit om te zetten in nationale wetgeving. Midavaine: “toen we in 2001 begonnen, moesten we vissers nog vragen om mee te doen, nu is het andersom. Ze komen nu bij ons vragen of ze alsjeblieft mee mogen doen. De vissers vissen regelmatig op dezelfde plekken en hoe schoner de zeebodem is, hoe meer voordelen dat heeft. Zo vissen ze niet telkens hetzelfde afval op en kunnen ze tegelijkertijd laten zien dat ze hun verantwoordelijkheid nemen.”

Perfecte match

De vissers doen belangeloos mee aan Fishing for Litter. Voor de opslag van het afval op het schip nemen ze big-bags mee aan boord. Bij terugkomst in de haven plaatsen de vissers de big-bag op de kade waar SUEZ het afval ophaalt en meeneemt voor verwerking. “SUEZ is hierin een logische samenwerkingspartner omdat we dezelfde visie hebben”, legt Midavaine uit. “Met #suez4ocean werkt SUEZ aan het schoner maken van de oceanen, wij doen met Fishing for Litter hetzelfde. Samen kunnen we aan de wereld laten zien dat de Nederlandse visser niet alleen vist naar vis, maar ook naar afval en zo onbetaald een maatschappelijke functie vervult.”
Sponsoren gezocht

Help mee onze Noordzee schoon te houden

De visveilingen en havendiensten werken ook belangeloos mee aan Fishing for Litter. De deelnemende gemeenten, havenbedrijven en het ministerie van Infrastructuur en Milieu dragen bij aan de kosten. Toch ziet Midavaine daar wel een knelpunt ontstaan. “Doordat het project steeds groter wordt, stijgen de kosten. Sponsoren zijn dus altijd welkom!”
#suez4ocean

Bescherming van de oceanen, begint op het land.

Onze wereldwijde toewijding aan de bescherming van de oceanen.