Van oude parketvloer naar nieuwe tafel

Studio Visgraat bedenkt en ontwikkelt duurzame meubels met visgraatmotief. De meubels worden gemaakt van oude parketvloeren uit Rotterdam en omgeving. De afgeschreven vloeren krijgen zo een nieuw leven als uniek meubelstuk met een verhaal.
Over Studio Visgraat

Duurzame meubels met visgraatmotief

Studio Visgraat bestaat uit het duo Babette Looije & Jurriaan de Groot. Het idee voor de visgraat meubels ontstond toen Jurriaan een oude lamel-parketvloer meenam van het grofvuil dat op straat stond. “Wat mijn ogen zien, kunnen mijn handen maken, dus ik dacht daar kan ik wel wat mee.” Ik heb het geschuurd en opnieuw gebruikt als vloer, maar van de restanten heb ik een tafel gemaakt. De reacties daarop waren heel positief en het was leuk om te doen, dus zo is het begonnen.”

Een tafel met een verleden

Babette en Jurriaan komen aan de vloeren via Marktplaats of via donaties. Babette: “lamelparket is heel moeilijk te hergebruiken als vloer, dat wordt niet veel tweedehands gebruikt. Wij kunnen er wel wat mee, voor ons is het een mooi basismateriaal. We hebben een aantal vloeren op voorraad, waaronder eiken, beuken, esdoorn, kersen en meranti. Daarvan maken we bijvoorbeeld tafels en kasten. Het is ook heel leuk dat we van al onze meubels weten waar het hout vandaan komt. We laten de oude eigenaar ook weten waar de producten terecht komen. ”

Onder de tafel liggen

Studio Visgraat is nog in de opstartfase, maar heeft grote plannen. “Zo willen we in de toekomst dat je online zelf een tafel kan samenstellen in een aantal stappen: eerst de grootte, dan de bovenlaag, de rand, het onderstel, de afwerking, enzovoorts. Ook zijn we bezig met bijzondere samenwerkingen. Zo kunnen we bijvoorbeeld, samen met een partner, een sterrenhemel effect aan de onderkant van het tafelblad maken. Dan kun je eerst romantisch dineren aan The Galaxy Table en daarna ónder de tafel gaan liggen en naar de sterren kijken. We willen meer maken dan alleen een tafel waar je aan zit, maar het hele object bijzonder maken.”
Lees ook