Van 2 rolcontainers naar 6 gescheiden afvalstromen

IT-bedrijf Decos uit Noordwijk is een bijzonder bedrijf. Bij Decos werken ze namelijk aan de wereld van morgen. “Dat is een voorrecht, maar het schept ook verantwoordelijkheden”, aldus Pieter de Koning, Service Engineer. Het Decos kantoor is volledig klimaatneutraal en gasloos, het wagenpark is 100% elektrisch en er wordt geen papier gebruikt. Zelfs niet op de WC. Voor een duurzame afvalinzameling bleek SUEZ een logische partner.
Over Decos Noordwijk

Al sinds 2006 is SUEZ partner in afvalbeheer

Decos werkt al meer dan 30 jaar aan digitalisering. Met slimme technologie en software, bijvoorbeeld de app Fixi, brengt het bedrijf inwoners en overheid dichter bij elkaar zodat zij samen werken aan een betere toekomst. En dat begint bij jezelf. Al sinds 2006 is SUEZ, toen nog SITA, daarbij partner in afvalbeheer. Hoe die samenwerking is ontstaan, weet Service Engineer Pieter de Koning niet. “De samenwerking dateert van voor mijn tijd. Destijds zaten we nog in ons vorige pand en hadden we rolcontainers staan. Ons huidige klimaatneutrale pand staat er sinds 2011. Daar zijn we begonnen met twee ondergrondse moloks voor restafval en papier.”
6 gescheiden afvalstromen

"Melkpakken waren de druppel!"

De tijden zijn snel veranderd en inmiddels heeft Decos zes gescheiden afvalstromen: restafval, papier, glas, koffiedik, swil (organisch afval) en PMD (plastic, metaal en drankkartons). “Een collega zag op Schiphol dat er door SUEZ aan de bron gescheiden werd en die is het vervolgens gaan uitzoeken. We hebben ook wel met andere afvalverwerkers gesproken, maar die wilden bijvoorbeeld alleen schoon plastic hebben, daar hebben we niks aan. Toen we een nieuwe koffiemachine kregen waarbij we verse melk gebruiken, kregen we ineens meer afval van melkpakken. Toen kwam SUEZ met een totaaloplossing, waaronder PMD, en viel alles op zijn plek.“
Geen toiletpapier

"Papier, wat is dat?"

Maar eh, papier? Decos is toch volledig papierloos? “Als IT-bedrijf streven wij naar een papierloze omgeving. Dat doen we vanuit de duurzaamheidsgedachte, maar vooral vanuit innovatief oogpunt. Wij vinden het gebruik van papier niet nodig. Ons beleid hierin gaat best ver. Wij gebruiken geen papier (zelfs niet op het toilet!), sturen post actief terug, werken uitsluitend met digitale contracten en facturen, nemen geen brochures aan, enzovoorts. Producten zoals computers worden nou eenmaal geleverd in karton, dus iets van papierafval zal blijven, maar in principe kennen wij het bij ons op kantoor niet. Als grapje hebben we op de papiercontainer een soort Van Dale-uitleg geplakt over wat papier is.”