Anderhalve meter, anderhalf jaar

Bij Metaflex Doors in Aalten wilden ze graag het personeel weer op kantoor toelaten toen de coronamaatregelen werden versoepeld. Maar dat kan natuurlijk niet overal even makkelijk. Sommige (werk)plekken vragen om wat extra bescherming en afstand. Daar kwamen de recyclebare oplossingen van KarTent en SUEZ goed bij van pas. QHSE & ICT-manager Jos Ariens vertelt hoe ze het hebben aangepakt.
Een veilige werkplek

Een duurzame kantoortuin

“We hebben een aantal kantoortuinen waar mensen in groepjes van 2 of 4 bij elkaar zitten. Overal waar een gevaarlijke situatie ontstond, waar niet genoeg ruimte was om de anderhalve meter te waarborgen, hebben we de kartonnen schermen geplaatst. De kleintjes op de bureaus waar mensen dicht bij elkaar zitten en de grote op de grond op plekken waar collega’s elkaar moeten passeren. Op andere plekken, zoals bij de koffieautomaat, geldt een maximumaantal mensen en afstand houden van elkaar. We hebben dat met tape gemarkeerd op de vloer.”

Waarom deze oplossing?

“We waren al aan het onderzoeken hoe we het schermenprobleem konden oppakken. We gingen in eerste instantie voor een plexiglas-oplossing. Toen kreeg onze manager director via een LinkedIn-connectie (van KarTent) van deze actie te horen. Precies op tijd dus. Ik had al geïnventariseerd hoeveel schermen we nodig hadden. Maar toen we de prijzen van de SUEZ-schermen zagen, hebben we er wat extra besteld. Voor ons was het een mooie combinatie: het recyclebare karakter van deze tijdelijke oplossing én de echt lage prijs. Een plexi-scherm is ongeveer 10 keer zo duur, dus dat was een simpele rekensom voor ons.”
De toekomst

En bevalt het?

"Het personeel is er over het algemeen blij mee. Natuurlijk, niemand wil graag een scherm tussen zichzelf en een collega, maar het zijn nou eenmaal voorzieningen die we nodig hebben. En sommigen maken er grapjes over; ‘Alsof je in de trein zit!’. Daarnaast heeft bijna iedereen al twee grote beeldschermen op zijn bureau staan, dus dan vallen de extra schermen al bijna niet meer op. Het verhaal erachter vinden ze ook mooi en het is per slot van rekening een tijdelijke oplossing. Men was nog even bang dat het zou omwaaien maar daar hebben we geen klachten over gehad."

Hoe zien jullie de toekomst?

"Bij ons intern hebben we nu een slogan: ‘Anderhalve meter, anderhalf jaar’! Zolang denken we ze nodig te hebben. En mocht het toch langer duren dan kunnen we voor dit geld eventueel ook nieuwe of extra schermen bestellen. Alles hangt natuurlijk ook af van vaccins en medicijnen die in ontwikkeling zijn. Maar wij gaan voor nu maar even uit van anderhalf jaar schermentijd."