Een festival zonder prullenbakken, dat wordt een puinhoop! Of toch niet?

Ken je die festivalterreinen, bezaaid met plastic bekertjes, papiertjes en andere troep? Dat moet anders kunnen, vindt Revolution Foundation. Sterker nog, ze vinden het niet alleen, ze doen het ook! Samen met SUEZ streeft de Amsterdamse aanbieder van duurzaamheidsconcepten naar 100% circulaire evenementen. Het festival DGTL (45.000 bezoekers) vormde in het paasweekend het eerste bewijs dat het concept werkt. En dat zonder één enkele prullenbak op het terrein!
Over Revolution Foundation

Duurzame events zijn de toekomst

Revolution Foundation ontwikkelt duurzaamheidsconcepten voor festivals zoals DGTL, Pleinvrees en Amsterdam Open Air. De circulaire concepten bereiken twee doelen: bewust omgaan met schaarse grondstoffen en het minimaliseren van CO2 uitstoot. Revolution Foundation heeft een holistische aanpak die rekening houdt met het totale evenement; van aanvoer en mobiliteit tot food, energie, water en afval. In 2018 won DGTL al de Greener Festival Award en de Green Operations Award, maar dit jaar ging de duurzaamheid nog een stapje verder.
DGTL 2019

's Werelds eerste circulaire festival in 2020?

DGTL is zich zeer bewust van haar impact op het milieu en heeft een zeer duidelijk doel; om 's werelds eerste circulaire festival in 2020 te worden. Om dit doel te bereiken, herontwerpt het festival zijn evenement fundamenteel. Het hele jaar door zoekt DGTL naar de nieuwste technologische doorbraken en innovaties om materiaalkringlopen te dichten, CO2-emissies te elimineren en het milieubewustzijn te vergroten.

"Prullenbakken maken lui"

Xander Kotvis, Revolution Manager, vertelt: “Bij DGTL hebben we ervoor gekozen om helemaal geen prullenbakken te plaatsen. In 2018 hadden we het restafval al met 80% verminderd, het doel was om het overgebleven percentage dit jaar nog eens met 50% te verminderen. Meer prullenbakken neerzetten maakt het te gemakkelijk om dingen weg te gooien. Mensen moesten nu lopen naar één van de vier Resource Collection Points. Op deze punten, met goede signing en vrijwilligers erbij, moesten mensen hun afval direct scheiden. Het concept is heel positief opgepakt. Je zag mensen echt goed kijken naar wat waarin moest. Het oude systeem is ook niet meer houdbaar. Mensen verwachten dat ze afval kunnen scheiden. Het voelt niet meer goed om alles gewoon maar weg te gooien.”

"Statiegeld creëert een gesloten loop"

Xander: “De vraag naar duurzame concepten komt vanuit organisatoren en bezoekers, maar is ook gestuurd door regelgeving. Zeker in een stad als Amsterdam zijn heel veel regels en voorwaarden rondom duurzaamheid waar een festival aan moet voldoen om überhaupt een vergunning te krijgen. Door aan de voorkant alles goed te regelen, bespaar je ook al heel veel afval. Zo werkten we met hard cups en flesjes met een statiegeldsysteem zodat een gesloten loop ontstaat. Wat er dan overblijft, zijn zaken als sigarettenpakjes en ijspapiertjes, dat is niet heel veel. Festivals kijken natuurlijk ook bij elkaar en nemen ideeën over. Zo zijn wij in één seizoen opgeschaald van alleen DGTL naar 12 verschillende festivals.”

"We willen een revolutie"

Een festival zonder prullenbakken is een flinke stap, hoe is het zo gekomen? “We zijn processen gaan evalueren en zagen dat er met name bij de schoonmaak en inzameling van afval veel winst viel te behalen. Doorgaans werd dat door één partij gedaan: na afloop van een festival werd het festivalterrein schoongeveegd en kwam alles op een grote hoop terecht. Wij hebben dat uit elkaar getrokken; eerst komt er een partij schoonmaken en vervolgens wordt het afval gescheiden.” Voor de inzameling en verwerking van afval sprak Xander met verschillende partijen. “Bij SUEZ hadden we direct een goed gevoel. We hebben dezelfde visie en willen met hetzelfde aan de slag. Wij hebben het ook altijd over grondstoffen, in plaats van over afval. De slogan van SUEZ, ‘klaar voor de grondstoffenrevolutie’, sluit perfect bij ons aan. Het komt precies overeen met wat wij willen.”

4

Resource Collection Points

in plaats van losse prullenbakken


"Festivals als living lab voor stedelijke ontwikkeling"

“SUEZ doet nu de inzameling, en samen zoeken we naar de beste partijen voor de verwerking. We zijn echt samen aan het pionieren en ontdekken. De festivals fungeren als een soort living lab. Een festival is een ideale plek daarvoor: het is een afgebakende ruimte, een soort kleine stad die we opbouwen voor een aantal dagen, waarbij wij alles precies kunnen aansturen. De omgeving is heel maakbaar. We kunnen alles controleren, van de constructie tot de opbouw, energie, brandstoffen, etc. De aankomende festivals stellen we op als de circulaire stad van morgen. Veel steden en wijken zijn ook geïnteresseerd in wat wij doen. Dit zijn learnings waar anderen wat mee kunnen in stedelijke ontwikkeling.”

"100% circulair in 2020"

Bij DGTL 2019 was er nog maar 93 gram restafval per persoon. Het doel voor 2020 is om 100% circulair en dus volledig afvalvrij te zijn, geeft Xander aan. “Dat is leuk en spannend. Er ontstaat een race richting ‘een afvalvrij event‘. Daarvoor moet je in gesprek met alle leveranciers. Zowel aan de voorkant als aan de achterkant moet alles vlekkeloos zijn. Er moet een systeem komen wat op alle vlakken klopt: achter de bars, bij de aanbieders van food, etc., dat is een enorme uitdaging. Ik wil ook graag het hele grondstoffenverhaal zichtbaar maken voor publiek, daar wil ik samen met SUEZ over nadenken.” De samenwerking met SUEZ bevalt Xander heel goed. “Het is heel open, heel persoonlijk. Mijn contactpersonen zijn altijd bereikbaar, ze zijn flexibel en denken mee. Ze hebben echt zin in wat ze doen en denken net zoals wij, het is gewoon heel tof. Dit concept zetten we nu door voor andere evenementen, we gaan lekker door!”

93

gram restafval per persoon in 2019

dat is het gewicht van 1 oranje wortel - in 2020 streven we naar 0 gram
Meer informatie

Uw event duurzaam organiseren?

Ons salesteam events is bereikbaar via telefoonnummer 020-4076230 of stuur een e-mail. Wij staan voor u klaar!