SUEZ op Schiphol

Wij ondersteunen Schiphol met haar doel om de CO2-uitstoot verder te reduceren. Hierbij zetten we in op het voorkomen van afval en het verbeteren van het afvalverwerkingsproces en duurzame logistiek.

Contactinformatie

Onze medewerkers op Schiphol staan voor u klaar

Schiphol_contact
In de praktijk

SUEZ en Schiphol

Heeft u er wel eens bij stil gestaan wat er gebeurt met al dat afval dat vrijkomt op een grote internationale luchthaven zoals Schiphol? Dat wordt keurig gescheiden! Sinds de zomer van 2015 verzorgt SUEZ een complete in-house dienstverlening op Schiphol. Hiervoor liggen er, ónder Schiphol Plaza, complete milieustraten waar alle afval wordt verzameld en gesorteerd voor recycling.

24/7 dienstverlening

Het inzamelen van gescheiden afval op Schiphol is een continu proces. Met zo’n 28 man in totaal, wordt er 24/7 gewerkt. SUEZ zamelt afval in bij zo’n 100 horecagelegenheden, op 19 kantoren en in de douane-terminals. Ook verwerken we het afval uit de lucht van TUI, Corendon en de intercontinentale vluchten van KLM.

40 verschillende afvalstromen

In totaal zamelen wij bijna 40 verschillende afvalstromen in op Schiphol; van swill (organisch) afval vanuit de horeca, via plastics, papier en karton, tot kleinere stromen met gevaarlijk afval. De dienstverlening omvat het totale Schipholgebied, zowel voor als achter de douane. Zelfs voor ingenomen verdovende middelen is een aparte afvalstroom die we overleveren aan de politie.

Besparen op CO2-uitstoot

Voor de samenwerking met SUEZ werd het Schiphol-afval opgehaald en afgevoerd. Bij de start van het contract heeft SUEZ eerst een grondige verbouwing aan de milieustraten gedaan, waardoor nu alles in eigen huis gebeurt. Nog op Schiphol worden alle stromen goed gescheiden, waardoor het recyclingpercentage van 25% naar 45% is gegaan. Het in-house sorteren bespaart ruim 500 transportbewegingen per jaar.

Van sinaasappelschil naar brandstof

Al het GFT-afval van de kantoren gaat samen met het GFT-afval van reizigers, horeca en retail naar de vergister. Hier wordt het opgewerkt tot aardgas. Het mooie is dat de vuilniswagen op Schiphol op dit ‘groene’ gas rijdt. Zo maken we het cirkeltje weer rond. En het restafval? Dat gaat naar een afval energie centrale, waar energie wordt teruggewonnen uit het afval. Denk hierbij aan warmte, maar ook elektriciteit.

Ingenomen toiletartikelen, worden die weg gegooid?

U kent het vast wel: bij de douanecontrole verdwijnt het ene flesje shampoo na het andere potje gel in de kliko, omdat ze niet mee mogen in de handbagage. Alle vloeistoffen die security inneemt, worden door SUEZ met de hand gesorteerd. De limonade- en waterflesjes worden geleegd en komen bij het plastic afval. De toiletartikelen die nog vol zijn, doneren we aan de voedselbank. Aangebroken toiletartikelen gaan naar het Leger des Heils waar ze worden gebruikt bij de nachtopvang.
Samenwerken aan duurzame ambities

Samenwerking SUEZ en Schiphol in beeld