Boskalis Beach Cleanup Tour

Stichting De Noordzee organiseert al jaren de Boskalis Beach Cleanup Tour. Om te voorkomen dat het zwerfafval op onze stranden in de zee terecht komt.


Wat is het?

Samen in actie voor een schone Noordzeekust

Onze zeeën en oceanen worden overspoeld met (kunststof) afval en dat is een serieuze bedreiging voor ons bestaan. Stichting De Noordzee startte op 1 augustus aan de zevende editie van de Boskalis Beach Cleanup Tour. Tientallen vrijwilligers trekken voor deze schoonmaakactie twee weken lang over de Nederlandse stranden, van Zeeland tot de Waddeneiladen. SUEZ is een van de trotse partners van De Boskalis Beach Cleanup Tour.

Strandafval

Uit het onderzoek 'Strandafvalmonitoring 2019', uitgevoerd door Stichting De Noordzee, blijkt dat veruit het grootste deel (93%) van het strandafval uit plastic bestaat. Bijna een kwart hiervan (23%) is wegwerpplastic. Jaarlijks stroomt er ongeveer 8 miljoen ton plastic in onze oceanen. Al vijftien jaar voert Stichting De Noordzee officieel strandafvalonderzoek uit. Op vier stranden monitort de stichting hoeveel en wat voor afval er aanspoelt. Het meest gevonden wegwerpplastic op niet-toeristische stranden zijn plastic drankverpakkingen, doppen, plastic zakjes en snoepverpakkingen. Maar ook rietjes, plastic bestek, plastic wattenstaafjes en sigarettenfilters vervuilen de Nederlandse stranden. Dit is schadelijk voor vissen, vogels en zeezoogdieren omdat ze het aan kunnen zien voor voedsel of erin verstrikken.

Zuinig zijn op wat we hebben

Bij SUEZ vinden we de bescherming van oceanen heel erg belangrijk. In 2017 lanceerden we, als onderdeel van World Oceans Day, het #suez4ocean-initiatief. Het doel van #suez4ocean is om kustlijnen, stranden en rivieroevers schoon te maken en zo te voorkomen dat afval de oceaan vervuilt. “De Boskalis Beach Cleanup heeft dezelfde missie, en daar dragen wij graag aan bij”, vertelt Anthonita van Egmond, manager Communicatie bij SUEZ. “We willen zoveel mogelijk mensen ervan bewust maken dat we echt niet goed met de natuur omgaan. We moeten zuiniger zijn met wat we hebben. En vervuiling is echt heel zonde. Gelukkig kunnen we zelf best veel doen. We hopen dan ook dat dat is wat mensen meenemen na de tour. Een belangrijk verhaal dat zij weer door kunnen vertellen.”

Afval voorkomen

Behalve opruimen van strandafval, is het ook heel belangrijk, of eigenlijk nog wel belangrijker, om afval te voorkomen, geeft Anthonita aan. “Vervuiling van de oceanen begint op het land. Dus verminder je afval, en als je dan toch afval hebt, doe het in de juiste afvalbak, zodat we het afval weer kunnen recyclen. Afval is het begin van iets nieuws. Wanneer we ons afval netjes scheiden, kunnen het gebruiken als grondstof voor nieuwe producten. We maken, in co-creatie met partners, al parkbankjes uit ketchupflessen, buggy’s uit yoghurtbakjes en gieters uit wasmiddelenflessen. In Nederland wordt er al heel veel gescheiden ingezameld en gerecycled. Met de juiste voorlichting kunnen we samen nog meer bereiken. Zo kan iedereen een steentje bijdragen aan het voorkomen van de plastic soup.”Meer weten?
Wil je meer weten of ook meehelpen met de Boskalis Beach Cleanup Tour?
Kijk dan op www.beachcleanuptour.nl.
#suez4ocean

Bescherming van de oceanen, begint op het land.

Onze wereldwijde toewijding aan de bescherming van de oceanen.